Soross prognozē britu mārciņas vērtības krišanos «Brexit» gadījumā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Miljardieris Džordžs Soross, kurš 1992.gadā guva milzu peļņu, veiksmīgi paredzot britu mārciņas vērtības krišanos, tagad prognozē jaunu šīs valūtas vērtības kritumu, ja Lielbritānija ceturtdien referendumā nobalsos par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Mārciņas vērtības kritums tā sauktajā Melnajā trešdienā 1992.gadā piespieda Lielbritāniju izstāties no Eiropas valūtu kursu mehānisma (EERM).

Britu laikraksta «Guardian» rakstā Soross prognozē, ka «Brexit» (Lielbritānijas izstāšanās no ES) gadījumā ir gaidāma «Melnā piektdiena» ar vēl straujāku mārciņas vērtības kritumu nekā 1992.gadā.

«Ja Lielbritānija atstās ES, tam būs vismaz viens ļoti skaidrs un tūlītējs efekts, kas skars katru mājsaimniecību: mārciņas vērtība asi kritīsies,» rakstīja 85 gadus vecais Soross. Viņš lēsa kritumu par vismaz 15%.

«Tad ironiskā kārtā viena mārciņa būtu apmēram viena eiro vērta – «pievienošanās eiro» metode, kuru negribētu neviens Lielbritānijā,» piebilda Soross.

«Brexit» atbalstītāju puse ir apsūdzējusi «Palikšanas» kampaņas dalībniekus, ka viņi īsteno iebiedēšanas taktiku ar apgalvojumiem, ka izstāšanās no ES kaitētu Lielbritānijas ekonomikai.

Soross brīdināja, ka izstāšanās no ES pazeminātu mājokļu cenas un izraisītu darbavietu zaudēšanu, potenciāli izraisot recesiju.

Viņš arī brīdināja, ka stipri «spekulatīvi spēki» «labprāt izmantotu jebkādas britu valdības vai britu vēlētāju pārrēķināšanās».

«Balsojums par «Brexit» padarītu dažus cilvēkus ļoti bagātus, bet vairumu vēlētāju – ievērojami nabadzīgākus,» rakstīja Soross.

«Balsojums par aiziešanu nozīmētu nedēļas nogali ar Melno piektdienu un nopietnas sekas vienkāršajiem cilvēkiem,» viņš piebilda.

Pēc aptaujām, kurās bija konstatēts neliels pārsvars palikšanas ES piekritējiem, mārciņas kurss pieauga līdz trijos mēnešos augstākajam līmenim.

Jaunāko aptauju rezultāti tomēr liecina, ka gaidāmā referenduma iznākums nav nosakāms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu