SVF pozitīvi novērtē Latviju, uzsver strukturālo reformu nepieciešamību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Noslēdzot kārtējās pēcprogrammas uzraudzības konsultācijas, Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) valde pozitīvi novērtējusi Latvijas ekonomikas attīstību, tomēr uzsvērusi nepieciešamību veikt strukturālās reformas.

«Valde atzinīgi novērtēja noturīgo ekonomikas progresu Latvijā un vispārējos labvēlīgos makroekonomiskos apstākļus par spīti pašreizējam [globālās ekonomikas] palēninājumam,» sacīts SVF paziņojumā.

Valde arī konstatējusi, ka

Latvijas ekonomikas vidējā termiņa perspektīva ir kopumā pozitīva, tomēr ir nepieciešama «augstāka produktivitāte un papildu fiskālā telpa,

lai atbalstītu iekļaujošu izaugsmi un nodarbinātību».

SVF valde arī uzsvērusi nepieciešamību veikt strukturālās reformas virknē jomu, lai uzlabotu produktivitāti un saglabātu konkurētspēju un palielinātu taisnīgumu ienākumu sadalē. «Tas būs vitāli svarīgi, lai saglabātu ienākumu konverģences ar pārējo Eiropu tempu,» sacīts paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka reformas ir nepieciešamas, lai uzlabotu investīciju klimatu, sabiedrisko infrastruktūru, valsts uzņēmumu pārvaldību, tieslietu sistēmu un maksātnespējas režīmu, kā arī veicinātu inovācijas.

SVF valde arī brīdināja, ka

minimālās algas palielinājumam vidēja termiņā nebūtu jāpārsniedz produktivitātes pieaugumu, kā arī jāveic pasākumi, lai mazinātu nevienlīdzību un nabadzību.

Valde arī norādīja, ka

ēnu ekonomika neļauj Latvijai pilnībā izmantot tās potenciālu.

Vēl SVF valde atzina Latvijas banku sistēmu par labi kapitalizētu un peļņu nesošu, tomēr pauda bažas, ka

nepietiekamā kreditēšana ierobežo investīcijas un izaugsmi.

Valde mudināja Latvijas valdību novērst juridiskos un tiesiskos šķēršļus mazo un vidējo uzņēmumu, kā arī mājsaimniecību kreditēšanā.

Latvijas fiskālo politika valde atzina par kopumā piemērotu, tomēr uzsvēra, ka ir nepieciešama modrība, lai tiktu ievēroti noteiktie mērķi un Eiropas Savienības nosacījumi.

Valde arī norādīja, ka «vidējā termiņā ir nepieciešama papildu fiskālā telpa, lai nostiprinātu sociālās drošības tīklu, veicinātu sociālo iekļaušanu un palielinātu produktīvus sabiedriskos tēriņus».

Vēl SVF valde apsveica valdības plānus palielināt nodokļu ieņēmumus un ierosināja izmantot pašreizējo nodokļu un tēriņu pārskatīšanu «kā iespēju apsvērt visaptverošas reformas, lai uzlabotu stimulēšanu un pārkalibrētu nodokļu sloga vienlīdzīgumu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu