Pasaules Banka iesaka Latvijai ieviest progresīvo nodokli 19% zemajām, bet 29% lielajām algām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pasaules Banka (PB) iesaka Latvijai ieviest darbaspēka nodokļu progresivitāti 19% zemajām, bet 29% lielajām algām, šorīt LNT raidījumā «900 sekundes» atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre stāstīja, ka PB pēc Latvijas nodokļu politikas sākotnējā izvērtējuma piedāvā ieviest progresivitāti darbaspēka nodokļos, pārskatīt atvieglojumus uzņēmumu ienākuma nodoklī (UIN), kā arī pārskatīt mikrozuņēmumu regulējumu.

Runājot par progresivitātes ieviešanu darbaspēka nodokļos, PB iesaka progresivitāti gradēt no 19% līdz 29% atkarībā no iedzīvotāju atalgojuma, proti, zemāku algu saņēmējiem zemāka procentu likme, turpretī lielāku algu saņēmējiem - augstāka.

PB ekspertu piedāvātais zemākais slieksnis progresivitātes ieviešanai ir 360 eiro, bet augstākais - 1300 eiro.

«Patlaban tas ir tikai PB piedāvājums, jo diskusijas vēl tikai sāksies.

Diskusijas būs smagas, bet meklēsim Latvijai piemērotāko modeli,»

piebilda Reizniece-Ozola.

«PB iesaka arī pārskatīt UIN atvieglojumus, palielinot kapitāla nodokļus, lai izskaustu nodokļu optimizāciju.

Tāpat PB atzīst, ka

mikrouzņēmumu regulējums ir labs uzņēmējdarbības sākumposmā, tomēr šis režīms būtu jāpārskata, ja lielie uzņēmumi to izmanto nodokļu optimizācijas nolūkos.

Mikrouzņēmumu režīms būtu jāaizvieto ar iesācējuzņēmumu jeb «start-up» regulējumu,» teica ministre.

Vaicāta, par iespējamajām izmaiņām pievienotās vērtības nodoklī (PVN), Reizniece-Ozola atzina, ka

PB ieskatā PVN likmes nav jāceļ, bet gan jāpārskata līdzšinējie atvieglojumi.

«Ja vēlamies atbalstīt kādu sabiedrības grupu, tad to labāk darīt ar darbaspēka nodokļu atvieglojumiem, nevis PVN atvieglojumiem,» uzsvēra finanšu ministre.

Jau ziņots, ka šā gada janvārī tika parakstīts līgums ar PB par Latvijas nodokļu politikas izvērtējumu. PB šo pētījumu veiks par 300 000 eiro.

PB šī gada laikā pārskatīs Latvijas pašreizējo nodokļu sistēmu no efektivitātes, konkurētspējas, ieņēmumu mobilizēšanas un taisnīguma viedokļa. Viens no pētāmajiem jautājumiem ir, kā samazināt augsto darbaspēka nodokļu slogu strādājošiem ar maziem ieņēmumiem.

PB secinājumus un ieteikumus paredzēts izmantot, gan sagatavojot Latvijas nodokļu politikas pamatnostādnes 2017.-2020.gadam, gan izstrādājot 2017.gada valsts budžetu.

PB pētījuma par Latvijas nodokļu politiku pirmās fāzes ziņojums būs jūnijā, bet noslēguma ziņojums plānots decembrī.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu