Irāna vienojas ar «Boeing» par 100 lidmašīnu iegādi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Irāna un ASV koncerns «Boeing», viens no pasaulē vadošajiem aviācijas, kosmiskās un militārās tehnikas ražotājiem, vienojušies par 100 pasažieru lidmašīnu pārdošanu Teherānai, kas vēlas atjaunināt savu stipri novecojušo lidmašīnu parku.

«Mums ir 250 lidmašīnas, un 230 no tām jānomaina,» svētdien paziņojis Irānas Civilās aviācijas pārvaldes vadītājs Ali Abedzade, piebilstot, ka darījums vēl jāapstiprina ASV valdībai, tādēļ pagaidām precīzu pārdošanas termiņu nav iespējams pateikt.

Kopš janvārī tika atceltas Irānai noteiktās starptautiskās sankcijas, stājoties spēkā Teherānas un pasaules lielvaru līgumam par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu, Irāna pasūtījusi Rietumu ražotājiem aptuveni 200 lidmašīnas. Februārī ASV valdība atļāva koncernam «Boeing» pētīt iespējas atsākt lidmašīnu pārdošanu Irānai.

«Boeing» trešdien apliecināja, ka risina sarunas ar Irānas lidsabiedrībām par lidmašīnu pirkšanu un pakalpojumu sniegšanu.

Kā pastāstījis Abedzade, «Boeing» lūdzis ASV Finanšu ministrijai galīgo atļauju lidmašīnu pārdošanai. Pēc viņa teiktā, iespējamā pirkuma cena ir 17 miljardi dolāru (15 miljardi eiro), bet tā nav galīgā darījuma summa.

Janvārī Irāna parakstīja saprašanās memorandu ar Eiropas lidmašīnu ražotāju «Airbus» par 118 lidmašīnu iegādi, bet šim darījumam vēl vajadzīga ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles nodaļas (OFAC) atļauja, jo vairāk nekā 10% «Airbus» lidmašīnu komponentu top Amerikas Savienotajās Valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu