Gašpuitis: pasaules naftas tirgū turpināsies taustīšanās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules naftas tirgū turpināsies taustīšanās, pavēstīja «SEB bankas» ekonomists Dainis Gašpuitis.

«Kādā virzienā dosies naftas cenas? Tāds ir pastāvīgs tirgus dalībnieku, analītiķu un citu vērotāju jautājums, mēģinot uzminēt naftas cenas virzību. Pašreizējie naftas cenas perspektīvu vērtējumi ir krietni atšķirīgi. Cenu kāpuma atbalstītāji sagaida pieaugošu ieguves kritumu ne-OPEC (naftas eksportētājvalstu organizācija) valstīs, kas veidos deficītu un attiecīgi balstīs cenu kāpumu. IEA (Starptautiskā Enerģētikas aģentūra) pēdējā ziņojumā ieskicē nedaudz citu ainu, kas šādu scenāriju neparedz,» klāstīja Gašpuitis.

Pēc viņa teiktā, tādēļ jautājums ir, vai IEA spēj laikus notvert briestošās izmaiņas tirgū. Neatkarīgie naftas tirgus analītiķi norāda uz pieaugošo izstrādes maksimumu sasniegušo urbumu skaitu, kas jo īpaši sāka aktualizēties aprīlī. To apliecina jaunākās attīstības tendences Ķīnas jēlnaftas ieguvē, kas, reaģējot uz zemajām cenām, maijā gada perspektīvā kritās par 7%

«Būtībā runa, kas nosvērs tirgu uz vienu vai otru pusi, ir par niecīgiem procentpunktiem. 2% pārpalikums naftas tirgū cenu no 110 USD/b (ASV dolāriem par barelu) 2014.gadā novilka līdz 27 USD/b šā gada janvārī. Pēc būtības nav iespējams prognozēt, cik lielā mērā īstenosies ieguves sarukums ne-OPEC valstīs, kas ir rezultāts investīciju kritumam nozarē kopš 2014.gada,» atzina ekonomists.

Viņš piebilda, ka tāpat nav iespējams prognozēt ieguves krīzes un citas ķibeles, kas var rasties naftas ieguvējvalstīs, piemēram, Nigērijā, Lībijā.

«Ja IEA prognozes, kas nākamgad paredz vien nelielu deficītu, ir pareizas, tad būtisku lomu var nospēlēt zemāko punktu sasniegušais un ASV slānekļa naftas platformu skaita kāpums pēdējo divu nedēļu laikā. To var uztvert tā, ka ASV slānekļa naftas nozare, reaģējot uz cenu līmeni pēdējo sešu līdz astoņu nedēļu laikā, kad WTI [markas jēlnaftas] 15 mēnešu līgums atradās virs 45 USD/b, ar vidējo cenu 50,4 USD/b, atdzīvojas. Nozares pārstāvji ir izteikušies, ka viņi atsāks iegūt naftu no jau veiktajiem urbumiem tad, kad naftas cena sasniegs 50 USD/b. Viss liecina, ka, rūpīgi sekojot informācijai, tirgū turpināsies taustīšanās. SEB naftas cenas prognoze šim gadam ir 42,5 USD/b, nākamgad 50 USD/b,» klāstīja Gašpuitis.

Pēc aktīvu apmēra «SEB banka» 2016.gada marta beigās bija ceturtā lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu