«Moody‘s»: «Latvenergo» un «Eesti Energia» integrācija Ziemeļvalstu tirgū cels cenas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Latvijas valsts energokompāniju «Latvenergo» un Igaunijas «Eesti Energia» apdraud riski saistībā ar patlaban notiekošo integrāciju Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū, atzīst starptautiskā reitingu aģentūra «Moody’s». Ziņojumā, kurā «Moody’s» salīdzina abus uzņēmumus un norāda uz draudošajiem riskiem, teikts, ka «Eesti Energia» un «Latvenergo» aizvien vairāk ietekmē enerģijas cenas Ziemeļvalstīs.

Pieaugot Baltijas valstu integrācijai Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū, ko nosaka jaunu starpsavienojumu izmantošana, elektroenerģijas cenas Baltijas reģionā kritušās un turpinās kristies, norāda «Moody‘s».

Ziemeļvalstīs tiek veikta zemu izmaksu un zemu oglekļa dioksīda izmešu hidroelektroenerģijas ražošana

Vēsturiski enerģijas tirgi Baltijas valstīs nav tikuši pilnībā integrēti Ziemeļvalstu tirgū, ņemot vērā ierobežoto starpsavienojumu. Pēdējos gados pārrobežu ražotspēja starp Baltijas un Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgiem ir palielinājusies, tādējādi samazinot enerģijas cenas Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, vēsta aģentūra.

«Enerģijas cenas Ziemeļvalstīs, kurās attīstīta lētas un salīdzinoši atmosfēru nepiesārņojošas hidroenerģijas ražošana, aizvien vairāk ietekmē kompānijas «Eesti Energia» un «Latvenergo» cenas,» atzinis «Moody's» viceprezidenta palīgs Rafals Vojtina.

«Moody’s» skaidro, ka

«Eesti Energia» elektroenerģijas ražošanai ir augstākas izmaksas un to ievērojami ietekmē izejmateriālu tirgi.

Aptuveni 90% «Eesti Energia» enerģijas ražošanas balstīti uz degslānekli. Papildus tam, ka tai ir augstākas izmaksas salīdzinājumā ar hidroelektroenerģijas ražošanu, tā rada ievērojamu oglekļa dioksīda izmešu apjomu un paredz uzņēmumam tirgū iegādāties apjomīgu CO2 kvotu apjomu. Turklāt kompānija iegūst naftu no degslānekļa, kas padara to vārīgu pret nepastāvīgo naftas tirgu.

Tikmēr «Latvenergo» ir krietni dažādotāka aktīvu bāze kā «Eesti Energia», norāda aģentūra. Taču, pretēji Igaunijas konkurentam,

uzņēmums ražo mazāk enerģijas, nekā pārdod. Tas liek «Latvenergo» iegādāties vairumu no piegādātās enerģijas, radot negatīvu ietekmi uz ienākumiem.

Kā norādīts «Moody‘s» pārskatā, «Eesti Energia» un «Latvenergo» dominē savu valstu enerģijas tirgū, bet to darbības mērogi salīdzinājumā ar Eiropas energokompānijām nav lieli, un tas negatīvi ietekmē to elastību attiecībā uz riskiem, kas saistīti ar liberalizētiem enerģijas tirgiem, un palielina jutību pret cenu svārstībām, jo tirgu savstarpējā integrācija pieaug.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu