Rīgas pašvaldības ieņēmumi pērn palielinājušies par € 49,2 miljoniem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Rīgas pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi pērn palielinājušies par 49,2 miljoniem eiro jeb par 6,9%, salīdzinot ar 2014. gadu, liecina pašvaldības publiskais gada pārskats par 2015.gadu, kas otrdien tika apstiprināts Rīgas domes sēdē.

Pašvaldības 2015.gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pērn Rīgas pilsētā situācija ekonomikas un finanšu jomā turpināja uzlaboties, bija vērojams ekonomiskās aktivitātes un darba samaksas pieaugums, kas pozitīvi ietekmēja arī pašvaldības finanšu situāciju.

«Rīgas pilsētas pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2015.gadā, vērtējot pēc naudas plūsmas principa, salīdzinot ar iepriekšējo gadu palielinājās par 49,2 miljoniem eiro (par 6,9%), kas ir lielākais pašvaldības budžeta ieņēmumu pieaugums pēdējo septiņu gadu laikā. Tomēr jāatzīmē, ka pārskata gadā Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta ieņēmumi, lielā mērā valsts iepriekšējos gados īstenotās nodokļu politikas rezultātā, joprojām bija par 11,7% (par 101,1 miljoniem eiro) mazāki nekā 2008.gadā, ierobežojot pašvaldības iespējas attīstības projektu finansēšanā no budžeta līdzekļiem,» pausts ziņojumā.

Nodokļu ieņēmumi Rīgas pilsētas pašvaldības budžetā salīdzinājumā ar 2014.gadu pieauga 6,3% (par 33,1 miljoniem eiro) - galvenokārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pieauguma rezultātā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumi pašvaldības budžetā pārskata gadā veidoja 462,9 miljonus eiro, par 32,9 miljoniem eiro (par 7,7%) vairāk nekā iepriekšējā gadā. Līdzīgi kā pārējās Latvijas pašvaldības, Rīgas pilsētas pašvaldība IIN ieņēmumus pārskata gadā saņēma no Valsts kases sadales konta, valstij garantējot plānoto IIN izpildi un nodrošinot regulārus šī nodokļa ieņēmumu ieskaitījumus pašvaldības budžetā.

Pārskata gadā nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi veidoja 94,3 miljonus eiro, saglabājoties iepriekšējā gada līmenī. Lai sakārtotu dzīvokļu īres tirgu un mazinātu patvaļīgo būvniecību pilsētā, tika sagatavoti un apstiprināti grozījumi Rīgas domes noteikumos «Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā», nosakot paaugstinātu likmi par mājokļiem, kuros nav deklarētu iedzīvotāju, kā arī nesakoptai zemei un patvaļīgas būvniecības objektiem, kā arī atceļot 1% nodokļa likmi par zemi Rīgā deklarētiem īpašniekiem un nosakot tās vietā 1,5% likmi.

Nenodokļu ieņēmumi pašvaldības budžetā 2015.gadā veidoja 20,7 miljonus eiro - par 0,6 miljoniem eiro vairāk, nekā plānots, pateicoties sekmīgai ieņēmumu plāna izpildei no privatizācijas un pašvaldības īpašumu pārdošanas.

Pēc ziņojumā paustā, valsts mērķdotācijas Rīgas pilsētas pašvaldības budžetā 2015.gadā tika ieskaitītas 145,5 miljonu eiro apmērā - par 19,3 miljoniem eiro (par 15,3%) vairāk nekā 2014.gadā. Ieņēmumu plāna pārpildi šajā postenī noteica galvenokārt īstenoto Eiropas savienības projektu priekšfinansējuma atmaksas, kas par 7,9 miljoniem eiro pārsniedza šī posteņa ieņēmumus 2014.gadā. Valsts mērķdotāciju apmērs pārskata gadā veidoja 19% no pašvaldības ieņēmumiem, joprojām nesasniedzot 2008.gada līmeni – 23%, kas liecina, ka pēdējo gadu laikā ir palielinājies pašvaldības pašu ieņēmumu īpatsvars budžeta ieņēmumos.

«Īstenojot stingru budžeta izpildes kontroli, tika panākts būtisks pašvaldības budžeta deficīta samazinājums – no 30,1 miljoniem eiro 2014.gadā līdz 3,8 miljoniem pārskata gadā, kas veidoja 0,5% no budžeta ieņēmumiem. Pašvaldības budžeta operatīvais pārpalikums (budžeta ieņēmumu pārsniegums pār operatīvajiem izdevumiem) palielinājās no 12% 2014.gadā līdz 15% 2015.gadā. Pašvaldības budžeta naudas līdzekļu atlikums 2015.gada beigās veidoja 53,1 miljonus eiro, nodrošinot pietiekošu īstermiņa likviditāti un naudas līdzekļu apmēru pašvaldības saistību segšanai,» skaidro Rīgas domes vadība.

Pērn Rīgas pilsētas pašvaldība sāka pašvaldības budžeta vidēja termiņa plānošanu. Tika sagatavots un pieņemts ziņojums par Rīgas pilsētas pašvaldības triju gadu budžeta ietvaru 2016. līdz 2018.gadam, kurā ietverta pašvaldības ieņēmumu un izdevumu daļas prognoze, pašvaldības izdevumu plānošanas pamatprincipi un aizņemšanās nosacījumi trīs gadu periodam.

Pārskata gadā Rīgas pilsētas pašvaldība turpināja īstenot «Pašvaldības aizņēmumu, galvojumu un citu ilgtermiņa saistību vadības stratēģiju 2013. līdz 2017.gadam», izpildot stratēģijā noteiktos saistību portfeļa vadības kritērijus. Pašvaldības aizņēmumu, galvojumu un citu ilgtermiņa saistību portfeļa vadība, pastāvīgi uzraugot stratēģijā noteikto kritēriju ievērošanu, tiek veikta lai novērstu iespējamo finanšu risku. Pašvaldības kopējo saistību apmērs 2015.gada beigās veidoja 80,9% no ieņēmumiem, nepārsniedzot stratēģijā noteikto 100% līmeni.

Pērn pašvaldībā arī turpinājās elektronisko rēķinu ieviešana, piegādātājiem tika nodrošinātas iespējas rēķinus iesniegt elektroniskā veidā, noslēgts līgums par papīra rēķinu digitalizāciju, lai 2016.gadā varētu pilnībā pāriet uz vienotu e-rēķinu apriti Rīgas pilsētas pašvaldībā.

Tāpat 2015.gadā Rīgas pilsētas pašvaldība turpināja ilggadējo sadarbību ar starptautiskajām kredītreitinga aģentūrām. Kredītreitinga aģentūra «Moody’s Investors Service» 2015.gada februārī, pozitīvi novērtējot pašvaldības veikto budžeta un finanšu stabilitātes nodrošināšanā, Rīgas pilsētas kredītreitingu paaugstināja par vienu pakāpi - līdz «Baa1» līmenim, saglabājot stabilu reitinga attīstības perspektīvas prognozi. Kredītreitinga aģentūra «Standard & Poor’s» 2015.gada novembrī atjaunoja Rīgas pilsētai piešķirto reitingu iepriekšējā «BBB+» līmenī.

Rīgas pilsētas pašvaldība, tās struktūrvienības, konsolidācijā iesaistītās iestādes un padotībā esošās iestādes pārskata gadā turpināja īstenot finanšu politiku, kas bija vērsta uz budžeta stabilizāciju, nodrošinot nepieciešamo finansējumu pašvaldības pamatfunkciju izpildei un pietiekošus finanšu resursus pašvaldības parādsaistību segšanai turpmākajos gados.

Pašvaldība arī secinājusi, ka iedzīvotāju skaits galvaspilsētā līdz 2016.gada sākumam ir stabilizējies, uzrādot nenozīmīgu pieaugumu. Kopš 2011.gada nedaudz uzlabojušies pilsētas iedzīvotāju dabiskā pieauguma rādītāji, taču dzimstības pieaugums vēl arvien ir mazāks par mirstības pieaugumu. Rīgā nedaudz samazinājies krievu un baltkrievu tautības iedzīvotāju īpatsvars, bet palielinājās latviešu tautības iedzīvotāju skaits.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu