Jūrmalas mērs sola gada laikā sakārtot nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Gada laikā Jūrmalā tiks sakārtota nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) iekasēšana, lai pilsētā mītošie, slēpjoties aiz jaunbūvēm un neatbilstošiem zemes lietošanas mērķiem, neizvairītos no šī nodokļa maksājumiem, šorīt Latvijas Radio solīja Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS).

Truksnis taisnojās, ka Jūrmalas dome «nav pamanījusi» daudzas pabeigtas mājas, kuras skaitās jaunbūves un līdz ar to tām ir mazāks NĪN maksājums, jo ir nesakārtota likumdošana, piemēram, valstiski nav noteikumu, ka nedrīkst dzīvot rekonstruējamās mājās. Jaunbūvēs dzīvot gan nedrīkst, bet dzīvošanas faktu esot grūti pierādīt.

Pilsētas mērs apgalvoja, ka tagad problēma tiek risināta, piemēram, pirms katras būvatļaujas pagarināšanas ierēdnim ir jāpārliecinās par reālo situāciju objektā uz vietas.

Dome ir piefiksējusi arī citu problēmu - dažkārt zemes lietošanas mērķis, pēc kura tiek aprēķināta kadastrālā vērtība, neatbilst reālajai situācijai, piemēram, villa ir deklarēta kā ārstniecības iestāde. Arī šajā jomā ir uzdots veikt pārbaudes, lai šādus gadījumus novērstu.

«Negribētu teikt, ka minētās problēmas masveidā ietekmēja Jūrmalas domes budžeta ieņēmumus,» piebilda Truksnis. Viņš atzīmēja, ka Jūrmalā ir ap 14 000 kadastrālo vienību, tāpēc visām izsekot līdzi nav viegli, bet gada laikā uzlabojumus vajadzētu pabeigt.

Pēc Trukšņa vārdiem, būtiska problēma Jūrmalā ir arī tukšie mājokļi, kuru ir diezgan daudz - nedaudz zem 1000 nekustamā īpašuma vienību. Tukšo mājokļu skaita pieaugumu noteikusi termiņuzturēšanās atļauju tirgošanas faktiska apturēšana.

Savukārt viesnīcu pārveidošanā par dzīvojamām mājām Truksnis lielas problēmas nesaskata, jo uzskata, ka galvenais ir, lai pilsētā dzīvo cilvēki, nevis stāv tikšu īpašumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu