ECB: Aizdevumu temps eirozonas privātajam sektoram nedaudz paātrinājies

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Aizdevumu izsniegšanas pieauguma temps privātajam sektoram eirozonā šā gada aprīlī nedaudz paātrinājies, otrdien paziņoja ECB.

Eirozonas banku aizdevumi privātajam sektoram aprīlī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada, palielinājušies par 1,1%.

Tādējādi aizdevumi pieauguši nedaudz straujākā tempā par martā reģistrēto kāpumu 1% apmērā.

Tikmēr mājsaimniecībām un uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apjoms vien aprīlī palielinājies par 0,9%, reģistrējot identisku kāpumu kā februārī un martā.

ECB norāda, ka ilgstošā un dziļā finanšu krīze eirozonas dalībvalstīs radījusi kreditēšanas apsīkumu, tādējādi negatīvi ietekmējot ekonomikas aktivitāti.

ECB jau vairākkārt uzsvērusi, ka vāja aizdevumu izsniegšanas aktivitāte bremzē eirozonas ekonomikas atveseļošanos, un tam piekrīt arī analītiķi.

Lai palīdzētu eirozonas ekonomikai atveseļoties, ECB un eirozonas nacionālās centrālās bankas tā dēvēto kvantitatīvās stimulēšanas pasākumu gaitā pērn 9.martā sāka iegādāties obligācijas, tādējādi cenšoties novērst ilgstošas deflācijas periodu un veicināt eirozonas ekonomikas izaugsmi.

Savukārt cerībā atdzīvināt gauso ekonomikas izaugsmi un paaugstināt hroniski zemo inflāciju, ECB šā gada marta sākumā samazināja jau tā rekordzemās procentu likmes, sagatavojās banku sistēmā iepludināt apjomīgu likviditāti un pirmo reizi paziņoja, ka sāks iegādāties korporatīvās obligācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu