Uzņēmumu nosaukumos nedrīkstēs nepamatoti lietot terminus «bio» un «eko»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai uzlabotu un pilnveidotu uzraudzības kārtību bioloģiskajā lauksaimniecībā, turpmāk tiks stingrāk uzraudzīts šo produktu imports, savukārt uzņēmumu nosaukumos nedrīkstēs nepamatoti lietot terminus «bio» un «eko», - to paredz valdības apstiprinātie grozījumi bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtībā.

Izmaiņas nosaka stigrākas prasības importēto bioloģisko produktu kontrolei, lai nepieļautu neatbilstošu produktu ievešanu Eiropas Savienības kopējā tirgū.

Savukārt, lai novērstu patērētāju maldināšanu, noteikta prasība turpmāk nepamatoti nelietot uzņēmumu nosaukumā terminus «bio» un «eko». Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, pretējā gadījumā operatori, kuri nav iesaistīti bioloģiskās lauksaimniecības kontroles sistēmā vai neizpilda noteiktos kritērijus, izmanto minētos terminus un maldina pircējus.

Jau patlaban Pārtikas un veterinārais dienests gadījumos, kad tiek konstatēts termins «bio» un «eko» uzņēmuma nosaukumā, bet uzņēmums nav iesaistīts ne šo produktu ražošanā, ne arī apritē, nosaka laiku, kurā nosaukums ir jāmaina. Tā kā uzņēmuma nosaukumam ir jābūt produkta marķējumā, nav pieļaujama šādu terminu izmantošana nosaukumā un līdz ar to - patērētāju maldināšana, norāda ministrijā.

Nosacījumos precizēta arī kārtība, kādā var veikt sabiedriskās ēdināšanas sertifikāciju atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības prasībām, norādot, ka operators var sertificēt gan tikai atsevišķas ēdienu porcijas, atsevišķus ēdienu komponentus, gan arī tikai atsevišķas ēdienu gatavošanai izmantotās izejvielas.

Lai atvieglotu lauksaimniekiem iespēju izvēlēties atbilstošus līdzekļus bioloģisko produktu ražošanai un novērstu iespēju maldināt patērētājus, izmaiņas precizē kārtību, kā kontrolē uzņēmējus, kuri marķē substrātus un augu aizsardzības līdzekļus ar norādi par bioloģisko lauksaimniecību.

Kārtībā precizētas arī prasības par augu maiņu bioloģiskajās saimniecības, arī attiecībā uz papuvi, nosakot, ka papuve neaizņem vairāk kā 25% no kopējās aramzemes.

Izmaiņas kārtībā stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma «Latvijas Vēstnesis» interneta vietnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu