Šveices institūts: Latvijas konkurētspēja uzlabojas, bet joprojām zemākā Baltijas valstīs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvija ir atzīta par 37.konkurētspējīgāko valsti pasaulē salīdzinājumā ar 43.pozīciju pērn, tomēr tas joprojām ir sliktākais rādītājs Baltijas valstu vidū, liecina ietekmīgā Šveicē bāzētā starptautiskā menedžmenta attīstības institūta IMD Pasaules konkurētspējas centra gadskārtējais pētījums, kurš aptver 61 pasaules valsti.

Lietuva šogad IMD konkurētspējas indeksā ierindojusies 30.vietā, kas ir par divām pozīcijām zemāk nekā pērn. Savukārt Igaunija ir saglabājusi 31. konkurētspējīgākās valsts vietu pasaulē.

IMD vērtējumā viskonkurētspējīgākā valsts pasaulē šogad ir Honkonga, kas pērn ieņēma 2.vietu. Šveice ir pakāpusies par divām pozīcijām un ierindojusies 2.vietā, bet pagājušā gada līderes ASV ir atkāpušās uz 3.pozīciju, kam seko pagājušā gada 3.vietas ieguvēja Singapūra. Tālāk pirmajā konkurētspējīgāko valstu desmitniekā ir Zviedrija, Dānija, Īrija, Nīderlande, Norvēģija un Kanāda.

Eiropas lielākā ekonomika Vācija, kas pērn bija 10.vietā, šogad atkāpusies uz 12.pozīciju, Taivāna ieņem 14.vietu, Lielbritānija - 18.vietu, Somija - 20.vietu, bet Ķīna ierindota 25.pozīcijā.

Francija atzīta par 32.konkurētspējīgāko valsti pasaulē, Turcija ieņem 38.vietu, Indija - 41.vietu, bet Krievijas sniegums salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir uzlabojies par vienu pozīciju un šogad tā, IMD vērtējumā, ir 44.konkurētspējīgākā valsts pasaulē.

No Eiropas Savienības valstīm indeksā vissliktākais sniegums ir Grieķijai un Horvātijai, kas ieņem attiecīgi 56.un 58.vietu. 57.vietā ir Brazīlija, bet pēdējās trīs vietas pētījumā ieņem Ukraina (59.vieta, kas ir par vienu pozīciju augstāk nekā pērn), Mongolija (60.vieta, pērn - 57.vieta), un Venecuēla, kas arī pērn bija pēdējā - 61.vietā.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada reitingu vislielāko uzlabojumu uzrādījusi Īrija, kas pakāpusies par deviņām pozīcijām un ieņem 7.vietu, Nīderlande, kas ir 8.vietā, pakāpusies par septiņām vietām, bet Latvija, Slovākija un Slovēnija savu sniegumu uzlabojušas par sešām pozīcijām un ieņem attiecīgi 27., 40. un 43.vietu.

Pētījumā, kas tiek publicēts kopš 1989.gada, konkurētspējas izvērtējumā ņemti vērā vairāk nekā 340 kritēriji, tostarp, makroekonomikas rādītāji, valdības un uzņēmumu darbības efektivitāte, izglītības, tehnoloģiju attīstības un veselības aprūpes līmenis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu