Silto laika apstākļu dēļ kartupeļu stādījumos ir izplatījies kartupeļu lapgrauzis

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Silto laika apstākļu ietekmē vietām Latvijā kartupeļu stādījumos ir izplatījies kartupeļu lapgrauzis, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) paziņojums.

Kurzemē kartupeļu stādījumos ir konstatēta 8% kartupeļu lapgrauža izplatība, bet 80% izplatība atklāta Zemgalē kartupeļu laukā, kas ir tuvu laukam, kur kartupeļu lapgrauzis tika konstatēts arī pērn. «Silto laika apstākļu ietekmē no ziemošanas vietām ir iznācis kartupeļu lapgrauzis. Kaitēkļa nodarītie zaudējumi atsevišķos gados var būt ļoti lieli, jo īpaši gados, kad ir silts un sauss pavasaris un vaboles no ziemošanas vietām iznāk kartupeļu dīgšanas laikā,» paziņojumā pauž VAAD, piebilstot, ka, turpinoties labvēlīgiem laika apstākļiem, siltām, saulainām dienām un siltām, mierīgām naktīm, viena kartupeļu lapgrauža mātīte var izdēt līdz 500 olu.

VAAD arī norāda - lai ierobežotu kartupeļu lapgrauža izplatību, nelielos kartupeļu stādījumos vaboles var nolasīt mehāniski un iznīcināt, kā arī iznīcināt sadētās olas. Tāpat kartupeļu audzētājiem rūpīgi jāapskata augus un jāizvērtē aizsardzības pasākumu lietderība.

Savukārt, sasniedzot kritisko kartupeļu lapgrauža izplatības risku, ieteicams veikt insekticīda smidzinājumu. «Lai insekticīda smidzinājums būtu efektīvs un nenodarītu kaitējumu videi un cilvēku veselībai, tas ir jāveic atbilstoši augu aizsardzības līdzekļu marķējumā noteiktajām prasībām,» skaidro VAAD, piebilstot, ka ar Latvijā reģistrētajiem kartupeļu lapgrauža ierobežošanas insekticīdiem iespējams iepazīties augu aizsardzības līdzekļu sarakstā.

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu