Pamatkapitāla pārreģistrācija no latiem uz eiro jāveic līdz 30.jūnijam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Līdz šā gada 13.maijam pamatkapitāla pārreģistrāciju no latiem uz eiro bija veikušas 37,6% jeb 37 805 sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) un 89,7% jeb 700 akciju sabiedrības (AS) un 488 kooperatīvās sabiedrības, informēja Uzņēmumu reģistrā (UR).

Komerclikumā noteikts, ka 2016.gada 30.jūnijs ir datums, līdz kuram visām kapitālsabiedrībām - SIA un AS jāveic pamatkapitāla pārreģistrācija uz eiro.

UR statistikas dati liecina, ka maijā katru nedēļu vairāk nekā 600 uzņēmumu veic pamatkapitāla pārreģistrāciju uz eiro, tomēr, visticamāk, daļa uzņēmēju dokumentus līdz pārejas perioda beigām nesakārtos.

UR skaidroja, ja sabiedrības līdz noteiktam termiņam nebūs iesniegušas dokumentus pamatkapitāla pārreģistrācijai uz eiro, UR sistēmā pamatkapitāls tiks konvertēts un izteikts veselos eiro, ievērojot latu apmaiņas kursu pret eiro, taču jāņem vērā, ka uzņēmuma dokumentācija paliks nesakārtota. Automātiski pārrēķinot pamatkapitālu uz eiro, netiks pārrēķināta daļas nominālvērtības, netiks aprēķināts katram dalībniekam piederošo daļu skaits, kā arī netiks veiktas citas darbības, kas jāveic, denominējot pamatkapitālu.

Pēc 30.jūnija nebūs spēkā vairs Komerclikumā noteiktie atbrīvojumi par veiktajiem grozījumiem - denominācijas rezultātā komersantam tiks piemērota valsts nodevas un publikācijas maksa pilnā apmērā. Tāpat būs nepieciešams apliecināt personas parakstus notariāli ne tikai pirmajam dalībnieku reģistra nodalījumam, bet arī statūtiem, dalībnieka lēmumam vai sapulces protokolam. Ja dokumenti tiks parakstīti ar drošu elektronisko parakstu, notariāls apliecinājums papildus nebūs nepieciešams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu