«Standard&Poor's» Latvijas kredītreitingu saglabā «A-» līmenī; šā gada IKP pieaugumu prognozē 2% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Starptautiskā reitingu aģentūra «Standard&Poor's» («S&P») Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā saglabājusi līdzšinējā «A-» līmenī, saglabājot stabilu nākotnes prognozi, informēja Finanšu ministrijā.

«S&P» prognozē, ka šogad Latvijas ekonomikas izaugsme būs 2% līmenī, bet līdz 2018.gadam pārsniegs 3%. «S&P» norāda, ka šī gada izaugsme ir nedaudz zemāka, nekā tika prognozēta 2015.gadā, un tas lielākoties ir skaidrojams ar vājāku prognozēto eksporta līmeni un zemāku investīciju apjomu tautsaimniecībā.

«S&P» atzīmē, ka stabila nākotnes prognoze ataino līdzsvaru, ko nodrošina Latvijas spējas nodrošināt fiskālos un ekonomiskās izaugsmes rādītājus kombinācijā ar ilgtermiņa izaicinājumiem, kas saistīti ar demogrāfisko situāciju un virkni ārējo ievainojamību, ieskaitot riskus, ko rada nerezidentu īpatsvars Latvijas banku sistēmā.

Aģentūra pozitīvi novērtē Latvijas valsts finanšu stāvokli un prognozē, ka budžeta deficītu turpmākos gados izdosies saglabāt zemā līmenī, kas būs 1% robežās, arī situācijā, kad pie pašreizējās, īpaši zemās, inflācijas pastāv risks valdības ieņēmumiem nesasniegt plānoto līmenī, bet izdevumi sociālajai jomai un valsts aizsardzībai varētu būt lielāki, nekā sākotnēji tika plānots.

Aģentūra pauž pārliecību, ka valdība turpinās koncentrēties uz sabalansētu publisko finanšu disciplīnas ievērošanu, piegādātāju diversifikāciju enerģētikas sektoram, kā arī efektīvu Eiropas Savienības fondu finansējuma apguvi.

Reitinga palielinājumu ierobežojošie faktori saistīti ar ārējo sektoru. «S&P» uzsver, ka, lai arī, salīdzinot ar 2009.gadu, Latvijai ir izdevies strauji samazināt tekošā konta deficītu un aizņēmumu atmaksu ārvalstu bankām, iekšējā pieprasījuma un investīciju pieauguma dēļ pašreizējais tekošā konta deficīts - 1,2% - varētu pieaugt.

Stabils nākotnes novērtējums nozīmē, ka aģentūra šobrīd riskus novērtējusi kā līdzsvarotus.

Līdzīgu lēmumu par Latvijas kredītreitinga ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā saglabāšanu «A-» līmenī, saglabājot stabilu nākotnes prognozi, 6.maijā paziņoja arī starptautiskā reitingu aģentūra «Fitch Raitings».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu