FKTK vadītājs: Latvijas bankās vidējais nerezidentu klients ir ar ļoti augstu risku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas bankās vidējais nerezidentu klients ir ar ļoti augstu risku, intervijā aģentūrai BNS sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Viņš norādīja, ka ir dzirdējis Finanšu ministres izteikto domu, ka nerezidentu klientiem varētu ieviest gradāciju, uz mazāk riskanto daļu ļaujot attiecināt arī zemākas likviditātes un kapitāla pietiekamības prasības.

«Es esmu šo ideju dzirdējis, bet tad ir jāsaprot, ko nozīmē labāks vai kvalitatīvāks klients. Vai mēs to attiecinām uz ģeogrāfiskajiem riskiem, uz kaut ko vēl? Pašlaik, aprēķinot likviditātes un kapitāla pietiekamības prasības, mēs nerezidentu biznesa daļu sveram ar augstāku risku. Kaut kādu apakšsekciju teorētiski ieviest var, bet tad mums ir jāievieš kritēriji, kuri būs drošie nerezidentu klienti. Nākamais jautājums ir, cik liels šis īpatsvars būtu? Līdz ar to pašlaik ir ļoti grūti dod atbildi, jo neskaidro jautājumu ir pietiekami daudz,» sacīja Putniņš.

Viņš arī norādīja, ka pašlaik vidējais nerezidentu klients ir ar ļoti augstu risku. «Tādēļ domāju, ka to, kurus mēs varētu traktēt kā ļoti drošus nerezidentu klientus, pašlaik ir diezgan maz un tas uz banku kapitāla pietiekamības prasībām neatstās nekādu iespaidu. Tādēļ šo sarunu noteikti var turpināt, bet ir jābūt precīzākiem datiem,» teica Putniņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu