Pērn 39,5 tūkstošiem bezdarbnieku ticis noņemts bezdarbnieka statuss

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pērn 39,5 tūkstošiem bezdarbnieku ticis noņemts bezdarbnieka statuss, intervijā aģentūrai BNS sacīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) vadītāja Inese Kalvāne.

Viņa informēja, ka pērn 39,5 tūkstoši bezdarbnieku nebija pildījuši pienākumus un NVA viņiem noņēma bezdarbnieka statusu. Šogad proporcija gada pirmajos trīs mēnešos ir līdzīga – pienākumus nav pildījuši 8,7 tūkstoši bezdarbnieku, kas ir 36,1% no bezdarbnieka statusu zaudējušajiem.

Lielākoties NVA ir reģistrēti cilvēki ar profesionālo izglītību un zemāko izglītības līmeni.

Kalvāne pastāstīja, ka augstākās kvalifikācijas profesiju vidū pieprasīti ir programmētāji, medicīnas māsas, tirdzniecības pārstāvji un sociālie darbinieki. Vidējā kvalifikācijā pieprasīti ir kravas automobiļu vadītāji, sabiedriskās ēdināšanas darbinieki – pavāri, apstrādes rūpniecības strādājošie – metinātāji, atslēdznieki, kuģu remontētāji, tehniķi. Savukārt pieprasījums zemākās kvalifikācijas profesijās ir arī saistīts ar sezonu – šobrīd pieprasīti ir mežsaimniecības strādnieki, palīgstrādnieki un arī palīgstrādnieki ceļu būvē un tirdzniecībā.

Tāpat ir novērojamas atšķirības reģionālajā pieprasījumā. Piemēram, Rīgas pusē vairāk ir vajadzīgi speciālisti apstrādes rūpniecības jomā, kuģu remonta rūpniecībā strādājošie speciālisti. Savukārt Latgales pusē ļoti nepieciešami cilvēki, kas saistīti ar tādām jomām kā medicīna, šuvēji, frizieri, manikīri.

No bezdarbniekiem pēc profesionālā sastāvā NVA visvairāk reģistrēti nekvalificēti strādnieki, pārdevēji, apkopšanas jomā, būvniecības jomā strādājošie, kravas automašīnu vadītāji, lauksaimniecības, mežsaimniecības mašīnu mehāniskie operatori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu