FM: Solidaritātes nodokļa ieņēmumi par šo gadu būs zināmi nākamgad

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

No šā gada 1.janvāra ieviestā solidaritātes nodokļa ieņēmumi par šo gadu būs zināmi tikai nākamgad, atzina Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš skaidroja, ka, lai neradītu administratīvo slogu nodokļu maksātājiem, solidaritātes nodokļa nodalīšana no iemaksātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) notiek Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

Ņemot vērā solidaritātes nodokļa likuma pārejas noteikumus, 2016.gadā VSAA faktiski samaksāto solidaritātes nodokli par periodu no janvāra līdz jūnijam valsts pamatbudžetā ieskaitīs līdz 2016.gada 15.oktobrim, savukārt turpmākajos mēnešos valsts pamatbudžeta ieņēmumu kontā VSAA faktiski samaksāto nodokli par pārskata mēnesi pārskaitīs līdz pārskata mēnesim sekojošā trešā mēneša 15.datumam. Līdz ar to patlaban vēl nav informācijas par solidaritātes nodokļa ieņēmumiem.

Plānots, ka pirmie maksājumi solidaritātes nodokļa kontā tiks ieskaitīti oktobrī. 2016.gada plānotie ieņēmumi solidaritātes nodokļa kontā ir 23,5 miljoni eiro.

Jarockis norādīja, ka pilnu informāciju par visā 2016.gadā aprēķināto solidaritātes nodokli būs iespējams iegūt 2017.gada martā.

Jau ziņots, ka šā gada 1.janvārī stājās spēkā Saeimas pērn atbalstītais jaunais Solidaritātes nodokļa likums, kas paredz uzņēmēju kritizētā solidaritātes nodokļa ieviešanu.

Solidaritātes nodokli piemēros darba ņēmēju atalgojuma daļai, kura pārsniegs valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu griestus. Kā norāda Finanšu ministrijā (FM), 2015.gadā saskaņā ar likumu šie griesti ir 48 600 eiro jeb vidēji nedaudz vairāk par 4000 eiro mēnesī, bet 2016.gadā tie pieaugs. Pēc aprēķiniem, kas balstīti uz 2014.gada datiem, jaunais nodoklis skars aptuveni 4700 darbspējas vecuma cilvēkus.

Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) šā gada janvārī atzina, ka pēc pusgada būs jāvērtē, vai solidaritātes nodoklis ir sevi attaisnojis.

«Pusgada laikā varēs iegūt objektīvu informāciju par to, vai plānotie ieņēmumi ir izpildīti. Pēc tam varēs vērtēt, vai nepieciešamas kādas izmaiņas. Bet es arī negribu sasolīt konkrētus risinājumus,» uzsvēra Reizniece-Ozola.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu