Eksperti palielina pasaules graudu ražas prognozi par desmit miljoniem tonnu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā Graudu padome palielinājusi graudu bruto ražas prognozi pasaulei šajā sezonā par desmit miljoniem tonnu - līdz 2,015 miljardiem tonnu, prognozi skaidrojot ar kviešu ražas perspektīvu uzlabošanos Eiropas Savienībā, Krievijā un ASV.

Ja prognoze piepildīsies, jaunā raža būs otra lielākā vēsturē pēc 2014.gada sezonas.

Kviešu ražas vērtējumu IGC palielināja par pieciem miljoniem tonnu līdz 722 miljoniem tonnu. Par tikpat palielināta arī kukurūzas bruto ražas prognoze - līdz 1,003 miljardiem tonnu. Pagājušā mēneša laikā uzlabojās ražu perspektīvas ASV un Argentīnā.

Saskaņā ar portāla «graudi.lv» informāciju arī kopējie graudu uzkrājumi pasaulē laikā līdz nākamā gada vasarai sasniegs rekordaugstu līmeni - 474 miljonus tonnu, kas ir par sešiem miljoniem tonnu vairāk nekā pašreizējā sezonā. Prognozēts, ka 40% graudu krājumu koncentrēsies Ķīnā.

Kā jau ziņots, tikmēr Latvijā pērn graudu kopraža sasniegusi visu laiku rekordu - trīs miljonus tonnu, ko sekmēja apsēto platību pieaugums par 17 200 hektāru, kā arī ievērojams vidējās ražības no viena sējumu hektāra pieaugums. 2015.gadā eksportēti 1 792 000 tonnu kviešu, kā arī kviešu un rudzu maisījuma, kas ir par 416 000 tonnu vairāk nekā 2014.gada sezonā. Tikmēr graudu vidējā iepirkuma cena turpināja pazemināties un bija 148,06 eiro par tonnu, kas ir zemākā cena pēdējo gadu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu