Prezidents: Straujākai ekonomikas attīstībai nepieciešami steidzami lēmumi un izsvērts plāns

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Līdzšinējie ekonomiskās izaugsmes tempi ir nepietiekami, lai varētu atļauties strauji augošus valsts budžeta tēriņus, tādēļ šobrīd ir nepieciešams izsvērts plāns un steidzami lēmumi, lai ekonomika attīstītos ievērojami straujāk, kāpinot arī budžeta ieņēmumus, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, tiekoties ar Ministru prezidenta biedru, ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V).

Saskaņā ar Vējoņa teikto kopējo ekonomisko izaugsmi stimulētu straujāka uzņēmējdarbības veicināšana, nodrošinot plašāku finanšu pieejamību Latvijas uzņēmējiem, tajā skaitā dažādus finanšu attīstības instrumentus un Eiropas struktūrfondu programmas, informēja prezidenta Preses dienestā.

Runājot par struktūrfondiem, Valsts prezidents uzsvēra, ka valdībai jāturpina aktīvāk izstrādāt visi Eiropas Savienības (ES) fondu apguvei nepieciešamie normatīvie akti, īpaši būvniecības nozarē, kur vērojams liels apjomu kritums.

Valsts prezidents pauda bažas, ka joprojām milzīgi ir valstī pastāvošie ēnu ekonomikas apmēri. Tie saskaņā ar jaunākajiem pētnieku aprēķiniem veido piekto daļu iekšzemes kopprodukta.

«Cīņa ar ēnu ekonomiku noteikti ir jāturpina. Liels gandarījums, ka tajā kopā ar valdību iesaistījušās uzņēmēju organizācijas un eksperti. Vajadzīgi plānveida pasākumi, kas darbotos arī ilgtermiņā, turklāt svarīgi, lai ēnu ekonomikas apkarošanas rezultātā neciestu godīgie uzņēmēji un kopējā uzņēmējdarbības vide,» uzsvēra Vējonis.

Sarunas gaitā amatpersonas apsprieda iespējas panākt straujāku ekonomisko attīstību un lielākus budžeta ieņēmumus, veicinot eksporta apjomu pieaugumu un turpinot Latvijas uzņēmēju jau veiksmīgi aizsākto eksporta tirgu diversificēšanu un jaunu tirgu apgūšanu. Īpaši svarīgi tas ir pastāvošajā sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā.

Amatpersonas bija vienisprātis, ka tautsaimniecības izaugsmei ļoti nozīmīga ir investīciju piesaiste - kā vietējā, tā arī ārvalstu kapitāla. Lai Latvija būtu pievilcīga investīcijām, valdībai jāīsteno kompleksa pieeja, jāveido stabila un prognozējama uzņēmējdarbības vide, nodokļu un tiesiskā vide.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu