Lietuva paplašina gaļas eksportu uz musulmaņu valstīm

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Lietuva aktīvi paplašina gaļas eksportu uz musulmaņu valstīm, saskatot šai tirgū plašas iespējas, vēsta avīze «Lietuvos žinios».

Drīz Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests būs saskaņojis jautājumus par veterinārijas sertifikātiem ar Alžīriju, lai varētu sākt eksportu uz šo valsti. Nesen tika pabeigta sertifikātu saskaņošana ar Irānu, bet uz Ēģipti un Libānu atbilstoši halala prasībām ražota liellopa gaļa jau tiek eksportēta.

Saskaņā ar Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta datiem 2015.gadā uz Ēģipti izvesta 51 tonna un uz Libānu -77 tonnas atdzesētas un saldētas liellopa gaļas. Šāda gaļa tiek eksportēta arī uz Eiropas Savienības valstīm, kurās ir lielas musulmaņu kopienas, - 2016.gada pirmajā ceturksnī gandrīz 500 tonnu izvests uz Franciju, Nīderlandi, Dāniju, Zviedriju, Vāciju, Beļģiju un citām ES valstīm.

Laikraksts norāda, ka šobrīd halala prasībām atbilst četri Lietuvas gaļas pārstrādes uzņēmumi. Uz Irānu gaļu varēs eksportēt trīs kompānijas.

Kā pastāstījis dienesta Veterinārsanitārijas nodaļas vadītājs Mants Staškevičs, sertifikāti tiek saskaņoti arī ar citām musulmaņu valstīm - Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Saūda Arābiju, Maroku, Omānu, Kataru un Tunisiju.

Lietuvas gaļas pārstrādātāju asociācijas direktors Egidijs Mackevičs lēsis, ka uz musulmaņu valstīm Lietuva varētu vest pusi no kopējā gaļas produktu eksporta.

Pēc viņa teiktā, uz Krieviju savulaik gadā lietuvieši veduši 14 000 līdz 15 000 tonnu gaļas produktu.

«Uz musulmaņu valstīm gadā varētu eksportēt 15 000-20 000 tonnu jeb aptuveni pusi no visa Lietuvas gaļas eksporta,» viņš spriedis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu