Eksperti: Ekonomisko kibernoziegumu skaits pieaug

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ekonomisko kibernoziegumu skaits pieaug, liecina biznesa konsultāciju kompānijas «PwC» pārskata dati.

Pārskats liecina, ka pēdējo divu gadu laikā trešā daļa respondentu ir saskārušies ar ekonomiskajiem noziegumiem, bet puse ir cietuši zaudējumus vairāk nekā piecu miljonu dolāru apmērā. Savukārt kibernoziegumi ir pakāpušies uz otro vietu starp visbiežāk norādītajiem ekonomisko noziegumu tipiem.

Kā norāda antivīrusu programmu izstrādātāja «eScan» eksperti, analizējot biznesa konsultantu veiktā pētījuma datus, vislielākās bažas raisa nevis pieaugošais kibernoziegumu skaits, bet gan tas, ka uzņēmumi pārāk maz rūpējas par drošību. Tikai 37% uzņēmumu ir sagatavojuši vispusīgu efektīvu reaģēšanas plānu drošības incidentu gadījumiem, bet 20% vispār nav novērtējuši kiberkrāpnieku apdraudējuma riskus.

«Bažas raisa tas, ka daudzi uzņēmumi nav nodrošinājuši pienācīgu biznesa datu aizsardzību. Tagadējā situācijā, kad katru dienu tiek radīti neskaitāmi jauni vīrusi un spiegošanas programmas, kibernoziedznieki arvien biežāk iniciē mērķtiecīgus krāpnieciskos un kiberuzbrukumus,» atzīst «eScan» antivīrusu programmu izplatītāja uzņēmuma «Baltimax» reģiona menedžeris Sergejs Romanovskis.

Uzņēmumu pasīvā attieksme pret ekonomisko noziegumu konstatēšanu un novēršanu var izraisīt nopietnas problēmas - sensitīvu biznesa datu piesavināšanos, ielaušanos iekšējās sistēmās, darba procesu apturēšanu un citas iespējamas uzbrukumu sekas var radīt ne tikai finansiālus zaudējumus, bet arī negatīvi ietekmēt uzņēmuma reputāciju.

Kā norāda drošības eksperti, uzņēmumu pasīvo attieksmi pret kibernoziegumiem atklāj arī maldīgais kompāniju viedoklis par to, ka kiberdrošība ir informācijas tehnoloģiju darbinieku, nevis vadības atbildība - pat 73% uzņēmumu uzskata, ka drošības pārkāpumu gadījumos visupirms jāreaģē informācijas tehnoloģiju nodaļai.

«Diemžēl kibernoziegumi nav vien informācijas tehnoloģiju problēma. Uzņēmumu vadītājiem vajadzētu vairāk rūpēties par biznesa drošības politikas ieviešanu, zināt sava uzņēmuma drošības robežas un pastāvīgi sekot līdzi tam, vai uzņēmums ir gatavs stāties pretī jaunākajiem apdraudējumiem,» norāda «Baltimax» pārstāvis.

«eScan» ir globāls uzņēmums, kas izstrādā drošības risinājumus datoriem, viedtālruņiem, planšetdatoriem un serveriem. «eScan» antivīrusu programmas sniedz vispusīgu mākoņdatošanas tehnoloģijās balstītu aizsardzību tiešsaistē.

«Baltimax» ir Lietuvas uzņēmums, kas nodarbojas ar IT risinājumu izplatīšanu biznesa klientiem un mājas lietotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu