Informāciju VID par aizdomīgiem darījumiem varēs sniegt ar EDS palīdzību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Finanšu ministrija (FM) sagatavojusi un šodien izziņojusi valsts sekretāru sanāksmē noteikumus, kā Valsts ieņēmumu dienestam (VID) internetā sniedzami ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā. Jaunais datu apmaiņas mehānisms paredzēs iespēju ziņojumus iesniegt, izmantojot Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

Tādējādi būs iespēja ziņojumu aizpildīt tiešsaistes režīmā, izmantojot noteiktu formu, vai augšupielādēt failu XML formātā atbilstoši VID mājaslapā publicētajai informācijai par XML shēmas struktūru un prasībām.

Finanšu ministrija uzskata, ka rezultātā tiks nodrošināta operatīva un droša informācijas aprite.

Lai izveidotu risinājumu datu par aizdomīgiem darījumiem sniegšanai VID, izmantojot EDS, nepieciešams veikt risinājuma projektēšanas un izstrādes darbus, veikt izveidotā risinājuma testēšanu sadarbībā ar kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem.

Lai nodrošinātu kvalitatīva risinājuma izveidi un akcepttestēšanu, datu apmaiņu, izmantojot EDS, jāsāk līdz 2017.gada 31.decembrim, bet ne ātrāk kā 2017.gada 1.maijā.

Vienlaikus līdz 2017.gada 31.decembrim tiks nodrošināta iespēja turpināt sniegt ziņojumus pašreiz noteiktajā kārtībā

, tādējādi paredzot kredītiestādēm un pārējo maksājumu pakalpojumu sniedzējiem pārejas laiku jaunā risinājuma informācijas apmaiņai ieviešanai.

Jau ziņots, ka 1.aprīlī stājas spēkā Kredītiestāžu norma, kas nosaka bankām pienākumu sniegt VID informāciju par aizdomīgiem Latvijas rezidentu darījumiem nodokļu jomā.

FM iepriekš skaidroja, ka informācija par Latvijas rezidentu aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā VID ir nepieciešama, lai samazinātu ēnu ekonomiku.

Līdz šim VID varēja saņemt informāciju no Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta un kredītiestādēm tikai pēc pieprasījuma par konkrētu personu, ja VID konstatēja riskus, kas norāda uz iespējamo pārkāpumu valsts ieņēmumu jomā. Lai uzlabotu VID darba efektivitāti, ir ļoti būtiski, ka informācija par Latvijas rezidentu veiktiem aizdomīgiem darījumiem, ko sniedz kredītiestādes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam, būtu pieejama arī VID, jo informācijas saņemšana tikai pēc konkrēta pieprasījuma neļauj savlaicīgi konstatēt nodokļu maksāšanas pārkāpējus, skaidroja FM.

FM norādīja - ja VID rīcībā būs informācija par kredītiestāžu sniegtajiem aizdomīgo darījumu nodokļu jomā ziņojumiem, VID to varēs izmantot, lai savlaicīgi konstatētu personas, kurām pastāv visaugstākais risks, ka nodokļi nav samaksāti pilnā apmērā, īpaši tādas personas, kuras veido savstarpējo darījumu shēmas, lai samazinātu budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokli vai izkrāptu šo nodokli no budžeta, vai slēpj patiesos ienākumus, tostarp arī iegūstot naudas līdzekļus «aplokšņu algu» izmaksām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu