Dūklavs: tuvākajā laikā Krievija negrasās atcelt piena produktu importa aizliegumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Tuvākajā laikā Krievija negrasās atcelt piena produktu importa aizliegumu, žurnālistiem otrdien pēc valdības sēdes sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

«Es neredzu, ka tuvākajā laikā kaut kas būtiski varētu mainīties. Arī attiecībā uz Krieviju, kas bija mūsu lielākais tirgus un izšķiroši svarīgs tirgus lauksaimniecības produkcijas [realizācijai], pienāk ziņas, ka, protams, nekāda embargo atcelšana tuvākajā laikā nav gaidāma,» teica ministrs.

Vienlaikus Dūklavs izteica pateicību valdībai par atbalsta piešķiršanu svaigpiena ražotājiem.

Viņš piebilda, ka situācija piena nozarē, tuvojoties vasarai, kļūst arvien sliktāka un var kļūt pat kritiska, jo piena cenas tikai samazinās. Vienlaikus piena ražošanas apmēri līdz ar kvotu atcelšanu pieaug, kas ir labi, jo pie zemās piena iepirkuma cenas saražojot vairāk piena un to pārdodot pārstrādes uzņēmumiem, konkrētais piena ražotājs saņem vairāk naudas.

Dūklavs arī piebilda, ka ir runājis ar piena pārstrādātājiem par to, kā veicas ar jaunu tirgu meklējumiem un kopumā ir atrasti vairāk nekā desmit jauni tirgi, taču eksporta vērtība uz tiem pagaidām ir neliela. Arī turpmāk pārstrādātājiem nepieciešams meklēt un atrast jaunus eksporta tirgus, kur būtu iespējams realizēt piena produktus. Latvijā tiek saražots vairāk piena nekā patērēts - ik dienu paliek pāri vairāk nekā 650 tonnas piena, kas tiek izvestas uz Lietuvu kā izejviela.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka valdība otrdien atbalstīja valsts papildu atbalsta piešķiršanu svaigpiena ražotājiem gandrīz 6,2 miljonu eiro apmērā.

Tāpat ziņots, ka piena nozarē Latvijā no 2014.gada jūlija līdz 2016.gada februārim piena cena ir samazinājusies par 27%, bet martā jau par 29%, kas ir viens no lielākajiem cenu samazinājumiem Eiropas Savienībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu