Konkursā meklēs firmu, kas konsultēs par «Lattelecom» un LMT nākotni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Privatizācijas aģentūras (PA) izveidota konkursa komisija ir apstiprinājusi konkursa nolikumu neatkarīga starptautiska konsultanta piesaistei valsts stratēģijas izstrādei rīcībai ar SIA «Lattelecom» un SIA «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) valsts kapitāla daļām, informēja PA.

Konsultanta piesaistīšana notiks slēgtā konkursā, kura pirmajā kārtā jebkurš pretendents, kas atbilst nolikumam, varēs pieteikt dalību konkursā. Pēc kandidātu izvērtēšanas septiņi labākie pretendenti, kuri būs saņēmuši visvairāk punktu, tiks aicināti iesniegt tehnisko un finanšu piedāvājumu.

Saskaņā ar Ministru kabineta šā gada 19.aprīļa lēmumu PA, piesaistot neatkarīgu starptautisku konsultantu, tika uzdots veikt makroekonomisko, mikroekonomisko un sociālekonomisko izpēti par turpmāko rīcību ar «Lattelecom» un LMT valsts kapitāla daļām, izskatot visus iespējamos rīcības variantus un novērtējot katra varianta stiprās un vājās puses.

Variantu izvērtējums veicams pēc šādiem aspektiem - patērētāju intereses, uzņēmumu resursu sinerģija, valsts budžeta ieņēmumi no dividendēm, ietekme uz tautsaimniecību un konkurences vidi, inovāciju iespējas un resursi investīcijām, atbilstība Eiropas Savienības (ES) normatīvajiem aktiem, iespējamie riski un citi būtiski apstākļi.

PA rīkos publisku iepirkumu neatkarīga starptautiska konsultanta pakalpojuma iegādei, piemērojot Publisko iepirkumu likumā noteikto iepirkuma procedūru - slēgtu konkursu. Ar PA valdes lēmumu ir apstiprināta konkursa komisija, kurā darbojas PA, Ekonomikas un Satiksmes ministriju pārstāvji.

Apstiprinātais konkursa kandidātu atlases nolikums paredz vairākas galvenās prasības sekmīgiem pretendentiem - kandidāts ir sniedzis konsultācijas telekomunikāciju uzņēmumu apvienošanas vai pārņemšanas darījumu apkalpošanā ES vai Eiropas Ekonomikas zonā (EEZ), kur katra darījuma vērtība ir ne mazāka par 100 miljoniem eiro; ir novērtējis ES vai EEZ telekomunikāciju uzņēmumus, kur katra vērtējamā uzņēmuma vērtība ir ne mazāka par 100 miljoniem eiro; ir izstrādājis pētījumus saistībā ar konkrēta uzņēmuma ietekmi uz telekomunikāciju tirgu (konkurenci) kopumā.

Kandidāta gada finanšu apgrozījums pēdējo trīs gadu laikā ir bijis ne mazāks kā 1 000 000 eiro katru gadu un pēdējo trīs gadu laikā kandidāts ir īstenojis vismaz piecus līdzvērtīgus projektus.

Iepirkuma komisija rakstiski uzaicinās iesniegt tehniskos un finanšu piedāvājumus tos septiņus nolikuma prasībām atbilstošos kandidātus, kuri vērtēšanas rezultātā saskaņā ar apstiprināto vērtēšanas tabulu būs ieguvuši vislielāko punktu skaitu.

Konkursa kandidātu atlases nolikums tiks publicēts PA mājaslapā, Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā un ES Oficiālajā izdevumā. Pieteikums pretendentiem jāiesniedz līdz šā gada 28.jūnija plkst.10.

Jau ziņots, ka valdība šā gada 19.aprīlī nolēma, ka telekomunikāciju uzņēmumi LMT un «Lattelecom» turpinās darbu kā līdz šim - atsevišķi.

Pēc valdības sēdes ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) stāstīja, ka viens no argumentiem par labu šādam lēmumam ir konkurences aspekts. «Raugoties no konkurences viedokļa, situācija telekomunikācijas tirgū patlaban ir perfekta - Latvijā ir viens no labākajiem interneta savienojumiem pasaulē, kā arī par zemu cenu saņemam labu pakalpojumu,» skaidroja ministrs, piebilstot, ka arī turpmāk jānodrošina, lai Latvijas iedzīvotāji saņemtu lētus un konkurētspējīgus pakalpojumus.

Pirms valdības sēdes arī Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama aģentūrai LETA pauda bažas, ka, apvienojot abus uzņēmumus, patērētāji var zaudēt konkurences radītos ieguvumus un pakalpojumu cenas var kāpt.

Tāpat Ašeradens informēja, ka Privatizācijas aģentūrai uzdots līdz šā gada jūnijam piesaistīt neatkarīgu starptautisku konsultantu, kas līdz šā gada 1.oktobrim varētu sniegt telekomunikāciju nozares izvērtējumu un informēt valdību par iespējamiem LMT un «Lattelecom» nākotnes virzieniem.

«Tas būs plašāks pētījums par nozari kopumā, ņemot vērā, ka patlaban notiek izmaiņas tirgū. Valdība uzskata, ka nepieciešama papildu ekspertu kompetence, kas izvērtētu situāciju,» piebilda ekonomikas ministrs.

Kā ziņots, pagājušā gada 20.novembrī tika saņemts abu uzņēmumu apvienošanas piedāvājums no «TeliaSonera» un līdz šā gada 22.janvārim uzņēmums gaidīja Latvijas valdības atbildi. Tomēr tika izlemts, ka par turpmāko rīcību ar LMT un «Lattelecom» valsts kapitāldaļām lems jaunā, Māra Kučinska (ZZS) vadītā valdība.

«Lattelecom» un LMT darbības uzlabošanas darba grupa izskatīja tikai divus iespējamos scenārijus - abu uzņēmumu apvienošanu vai pašreizējās situācijas saglabāšanu. Ašeradens pauda, ka «Lattelecom» un LMT darbības uzlabošanu varētu turpināt uz pašreizējās īpašnieku modeļa bāzes.

Kā ziņots, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmuma SIA «Lattelecom» peļņa pērn sasniegusi 32 miljonus eiro, kas ir par aptuveni diviem miljoniem eiro vairāk nekā 2014.gadā, kad uzņēmums nopelnīja 30,3 miljonus eiro.

Uzņēmuma peļņa pirms procentiem, nodokļiem un amortizācijas jeb EBITDA bija 72 miljoni eiro. Tikmēr uzņēmuma grupas apgrozījums aizvadītajā gadā sasniedza 191 miljonu eiro.

«Lattelecom» pieder valstij Privatizācijas aģentūras personā (51%) un Dānijā reģistrētajam «TeliaSonera» meitasuzņēmumam «Tilts Communications» (49%).

Savukārt mobilo sakaru operators SIA «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) pērn nopelnījis 22,1 miljonu eiro, bet uzņēmuma apgrozījums aizvadītajā gadā sasniedza 179,2 miljonus eiro.

2014.gadu uzņēmums noslēdza ar 19,6 miljonu eiro lielu peļņu un 144 miljonu eiro apgrozījumu. Uzņēmuma peļņa pirms procentiem, nodokļiem un amortizācijas jeb EBITDA pērn bija 59,4 miljoni eiro.

LMT 49% kapitāldaļu pieder ziemeļvalstu telekomunikāciju koncernam «TeliaSonera», 23% - «Lattelecom», 23% - «Latvijas Valsts radio un televīzijas centram», 5% - Latvijas valstij caur Privatizācijas aģentūru. Uzņēmums dibināts 1992.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu