Latvija ar TTIP nolīgumu vēlas radīt labvēlīgus priekšnoteikumus gāzes importam no ASV

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvija no Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības nolīguma (TTIP) starp ASV un Eiropas Savienību (ES) vēlas vienkāršotu ASV procedūru sašķidrinātās gāzes eksportam, kas ļautu radīt labvēlīgus priekšnoteikumus izdevīgām sarunām ar esošajiem energoresursu piegādātājiem.

Latvija vēlas, lai sarunu rezultātā tiktu panākti vairāki labvēlīgi noteikumi, tostarp attiecībā uz enerģētiku un izejvielām. Ārlietu ministrijas ieskatā tas radītu labvēlīgus priekšnoteikumus par sarunām par izdevīgākiem nosacījumiem ar jau esošajiem energoresursu piegādātājiem.

Tieši izcelti energoresursu piegādātāji, ar kuriem ilgtermiņa piegādes līgumi noslēgti tirgus monopolstāvokļa situācijā.

Šādu viedokli jau iepriekš Saeimas Eiropas lietu komisijā netieši norādījusi arī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V). Viņa pauda viedokli, ka TTIP mazinās šķēršļus ASV dabasgāzes eksportam uz Eiropas Savienību (ES), kas ir nozīmīgs jautājums visas ES energodrošības kontekstā.

«Tas ir nozīmīgi arī pašai Latvijai, jo pēc TTIP noslēgšanas iespējama dabasgāzes piegāde uz Klaipēdas termināli,» izteicās Kalniņa-Lukaševica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu