Krimas tatāru Medžliss aicina ES noteikt embargo Krievijas naftai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Krimas tatāru pārstāvniecības institūcija Medžliss aicina Eiropas Savienības (ES) valstis pastiprināt sankcijas pret Krieviju, tostarp noteikt pagaidu embargo Krievijas naftai, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN.

Medžlisa priekšsēdētājs Refats Čubarovs par to paziņoja intervijā Ukrainas telekanālam «Hromadske».

«Pastiprinoties represijām pret Krimas tatāriem, mūsu uzdevums ir izdarīt, lai starptautiskā sabiedrība tiektos uz smagākām sankcijām pret Krieviju,» sacīja Čubarovs.

Viņš teica, ka Medžliss aicina arī atslēgt Krieviju no starptautiskās banku sistēmas SWIFT.

«Mēs aicinām uz [Krievijas] atslēgšanu no banku sistēmas SWIFT. Es arī runāju par to, lai Eiropas valstis izskatītu jautājumu par iespējamu, kaut vai īslaicīgu, embargo energoresursiem no Krievijas, konkrēti, naftai,» sacīja Čubarovs.

Eiropas Parlaments paredz 12.maija sēdē rīkot debates un pieņemt rezolūciju par Krimas tatāru tiesību pārkāpšanu no Krievijas puses. Sēdes darba kārtībā tiek plānotas debates par cilvēktiesību, demokrātijas un likuma varas pārkāpumiem pret Krimas tatāriem Krievijas okupētajā un anektētajā Krimas pussalā.

Jau vēstīts, ka Krievijas Federācijas starptautiski neatzītā subjekta Krimas republikas Augstākā tiesa 26.aprīlī atzina Krimas tatāru pārstāvniecības institūciju Medžlisu par ekstrēmistisku organizāciju un nolēma aizliegt tā darbību Krievijas teritorijā.

«Atzīt sabiedrisko apvienību Krimas tatāru tautas Medžlisu par ekstrēmistisku organizāciju un aizliegt tā darbību,» sacīts tiesas spriedumā, līdz ar to apmierinot Krimas republikas prokurores Natālijas Poklonskas prasību.

Medžlisa priekšsēdētājs Refats Čubarovs, kuram ir aizliegts iebraukt Krievijā, devis rīkojumu Medžlisam Krievijas okupētajā Krimā strādāt «ārkārtas režīmā», kā arī pārcelt Medžlisa galveno biroju no Simferopoles (Krimas tatāru nosaukums - Akmesdžita) uz Kijevu.

Krimas republikas prokurore Natālija Poklonska 13.aprīlī apturēja Medžlisa darbību, pamatojot savu lēmumu ar Krievijas likumu «Par pretdarbību ekstrēmistiskai darbībai».

Krievija anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu 2014.gada martā, izraisot plašu nosodījumu un Rietumvalstu sankciju noteikšanu pret Krieviju.

Krimas tatāri savulaik bija Krimas hanistes pamatiedzīvotāji, taču 18.gadsimtā Krimu anektēja Krievija un piespieda lielu daļu Krimas tatāru pārcelties uz Turciju. 1944.gada 18.maijā aptuveni 200 tūkstošus Krimas tatāru lopu vagonos izsūtīja uz Kazahstānu un Uzbekistānu, jo toreizējais padomju diktators Josifs Staļins visus Krimas tatārus pasludināja par tautas ienaidniekiem, apsūdzot viņus sadarbībā ar nacistiskās Vācijas okupācijas varu.

Krimas tatārus oficiāli reabilitēja 1967.gadā, taču viņiem atļāva atgriezties Krimā tikai 1989.gadā.

Apvienoto Nāciju Organizācija un ASV ir nosodījušas Krimas tatāru tiesību pārkāpumus kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas.

Krimas tatāri ir apmēram 12% no pussalas iedzīvotājiem.

Medžlisa priekšsēdētājam Refatam Čubarovam, kurš ir arī bijušais Latvijas atmodas aktīvists, ir aizliegts iebraukt Krievijā, un līdz ar to viņš nevar ierasties Krimā. Medžlisa sēdes notiek Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu