Pelēkā zona: nodokļu uzrēķini – viegli apejami

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 1. jūlija negodīgiem uzņēmumiem būs grūtāk izvairīties no nodokļu uzrēķinu atmaksas valsts budžetā. Valsts ieņēmumu dienests sadarbībā ar Uzņēmumu reģistru ierobežos iespējas firmas iztukšot vēl pirms nodokļu uzrēķina. Tagad tiesājoties, pēkšņi tiek atrasti jauni un jauni pierādījumi, kurus iepriekš audita laikā firmas Valsts ieņēmumu dienestam nespēja uzrādīt.

Nodokļu uzrēķini, kuriem valsts makam būtu jāatdod negodīgi atprasītie nodokļi, ir viegli apejami – uzņēmumi izvēlas izbeigt saimniecisko darbību, pasludina maksātnespēju, ilgstoši tiesājas, piesaistot labi apmaksātus advokātus.

Līdz šim, uzzinājuši par gaidāmo VID auditu, uzņēmumi mēdza steigties uz Uzņēmumu reģistru, īpašniekus un valžu locekļus aizstāja grūti atrodami bijušās PSRS valstu pilsoņi, uz nodokļu uzrēķina brīdi no firmām palika tukšas čaulas. Lai arī novēloti, problēmai atrasts risinājums.

Guna Paidere, Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre: «Tiklīdz UR tiks saņemts kāds izmaiņu pieprasījums, piemēram, gribēs pieteikt īpašnieku maiņu vai valdes maiņu, vai reorganizēt, vai likvidēt, katru reizi, pirms vispār reģistrē šādas izmaiņas, informācija tiks nodota VID, un tad VID varēs nobloķēt šo te reģistrāciju.»

Šī ir tikai viena no problēmām, kas palīdz veidoties milzīgajai plaisai starp nomaksai valsts budžetā uzrēķinātajiem papildu nodokļiem un faktiski iekasētajiem. Valsts kontroles revīzijā pērn tika secināts, ka nu jau vairākus gadus šī plaisa ir aptuveni 1 miljards eiro, un VID izdodas iekasēt tikai desmitdaļu.

Piemēram, raidījums De facto pētījis SIA Būve stils, kurai valsts budžetā jāatmaksā vairāk nekā 1 miljons eiro. Būvfirma figurē 2014.gada Finanšu policijas kriminālprocesā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un naudas legalizāciju. Izmeklētāji 2014.gada vasarā veica kratīšanu Būve stils birojā. Paralēli Būve stils turpina tiesāšanos ar VID administratīvajā tiesā par nodokļu uzrēķina atcelšanu. Tomēr, pat ja tiesvedība neturpinātos, no Būve stils valstij nebūtu ko piedzīt, jo tikai piecus mēnešus pēc kratīšanām firma pieteica maksātnespēju, ko tiesa arī apmierināja.

Apspriesti arī likuma grozījumi, kas samazinātu ilgstošās administratīvās tiesvedības. VID vēlējās, lai uzņēmumi savus pierādījumus tam, ka pievienotās vērtības nodokli nav atprasījuši par fiktīviem darījumiem, drīkstētu iesniegt tikai audita laikā.

Dace Pelēkā, VID ģenerāldirektores vietniece nodokļu jautājumos: «Uzņēmumi nevis audita laikā iesniedz grāmatvedības pirmdokumentus – rēķinus, līgumus – tātad visus pierādījumus, bet šos te dokumentus nes jau vēlākajā periodā, tad, kad šis te lēmums tiek apstrīdēts ģenerāldirektorei, tad tiek nesta ļoti liela grāmatvedības daļa, tātad uzņēmums jau zina, viņam ir kaut kādas sekas, viņam ir nodokļu uzrēķins, tad viņš meklē un pēkšņi atrod kādus papildu pierādījumus, dokumentus, kas varētu šo nodokļu uzrēķinu mazināt.»

Šos likuma grozījumus pirms vairāk nekā gada nobremzēja Tieslietu ministrija, uzskatot, ka tie ierobežotu Satversmes garantētās tiesības uz taisnīgu tiesu.

Anda Smiltēna, Tieslietu ministrijas Valststiesību departamenta direktore: «Skaidrs, ka valdības vienots mērķis ir cīnīties ar ēnu ekonomiku un ar dažām šīm šaubīgajām lietām, bet ir svarīgi panākt to līdzsvaru, lai mēs, cīnoties ar tiem, kuri negodīgi un negodprātīgi izmanto tiesu sistēmu, neliegtu iespējas arī tiem cilvēkiem, kuru tiesības patiešām ir aizskartas.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu