Patērētāju aizstāvības asociācija atzinīgi vērtē valdības lēmumu par LMT un «Lattelecom»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Valdības lēmums noraidīt priekšlikumu par mobilo sakaru operatora «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) un elektronisko sakaru sniedzēja «Lattelecom» apvienošanu un šo uzņēmumu valsts kapitāla daļu pārdošanu atbilst patērētāju interesēm, jo arī turpmāk telekomunikāciju pakalpojumu tirgū tiks nodrošināta nopietna konkurence un salīdzinoši zemas pakalpojumu cenas, pavēstīja Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijā.

Tāpat asociācija atzinīgi vērtē ministru lēmumu pirms jebkādām tālākām darbībām ar abu uzņēmumu aktīviem ar kompetentu konsultantu palīdzību rūpīgi izvērtēt iespējamos rīcības scenārijus un ieguvumus no to īstenošanas.

«Valdības lēmums par dažādu iespējamo attīstības variantu izpēti ir ļoti pareizs, jo ļaus izvairīties no sasteigtas un ekonomiski nepamatotas rīcības, kas var būtiski kaitēt patērētāju un visas sabiedrība interesēm. Kā jau vairākkārt esam uzsvēruši, straujas pakalpojumu cenu celšanās risks abu telekomunikāciju uzņēmumu apvienošanas gadījumā var izrādīties daudz lielāks nekā potenciālie ieguvumi. Monopoluzņēmuma izveide būtu nopietns drauds Latvijas tirgū valdošajai konkurencei, kas tirgus dalībniekiem ļāvusi uzlabot sniegto pakalpojumu kvalitāti un nodrošināt salīdzinoši zemas cenas, tajā pašā laikā neliedzot veikt nozīmīgas investīcijas, maksāt dividendes, nodokļus un nodarbināt ievērojamu skaitu Latvijas iedzīvotāju,» klāstīja asociācijas valdes priekšsēdētāja Tekla Žabova.

Asociācija arī pauda gandarījumu, ka ministru prezidents Māris Kučinskis un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens nepadevās spiedienam un spēja pārliecināt pārējos valdības locekļus atbalstīt pragmatisku šī jautājuma risinājumu. Tas dod pamatu cerībām, ka pēc rūpīgas «Lattelecom» un LMT iespējamo attīstības scenāriju analīzes valdība pieņems Latvijas patērētāju un valsts interesēm atbilstošu lēmumu.

«Mēs kā Latvijas patērētāju tiesību aizstāvji turpināsim rūpīgi sekot šim procesam un raudzīsimies, lai, nosakot abu telekomunikāciju uzņēmumu nākotni, tiktu ievērotas patērētāju intereses un tiesības saņemt kvalitatīvus pakalpojumus par konkurētspējīgu cenu. Tāpat sekosim arī kopējām telekomunikāciju pakalpojumu tirgus tendencēm Latvijā. Piemēram, Eiropas eksperti jau brīdina, ka viesabonēšanas tarifu samazināšana un pilnīga atcelšana patērētājiem var būt tikai šķietams ieguvums, jo, zaudējot nozīmīgu ieņēmumu daļu, telekomunikāciju operatori var censties paaugstināt lētāku pakalpojumu tarifus,» skaidroja Žabova.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka valdība sēdē aprīļa otrajā pusē sprieda par tālāko rīcību saistībā ar «Lattelecom» un LMT kapitāldaļu pārvaldību, vērtējot divus iespējamajos risinājumus - uzņēmumus apvienot, valstij saglabājot kontrolpaketi, vai LMT un «Lattelecom» turpināt darbību atsevišķi. Valdība izšķīrās par otro variantu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu