Apdrošinātāju parakstīto prēmiju apmērs Latvijā pieaug par 4,7%

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apdrošināšanas sabiedrības šogad pirmajā ceturksnī kopumā Latvijā bruto prēmijās parakstījušas 102,141 miljonu eiro, kas ir par 4,7% vairāk nekā 2015.gada pirmajā ceturksnī, savukārt izmaksāto atlīdzību apmērs palielinājies straujāk - par 13,4%, sasniedzot 61,039 miljonus eiro, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas apkopotie dati.

Tostarp visvairāk prēmiju parakstīts veselības apdrošināšanā - 2016.gada pirmajos trijos mēnešos veselības apdrošināšanā prēmijās parakstīti 28,876 miljoni eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā, un veidoja 28,3% tirgu.

Otrs populārākais apdrošināšanas veids šogad pirmajā ceturksnī bija dzīvības apdrošināšana, kurā prēmijās parakstīts 19,01 miljons eiro, kas ir pieaugums par 4,8% (18,6% tirgus), seko sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana (KASKO) - 16,223 miljoni eiro, kas ir par 3,1% vairāk (15,9% tirgus), transportlīdzekļu īpašnieku obligātā civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšana - 13,873 miljoni eiro, kas ir par 4,1% vairāk (13,6% tirgus) un īpašuma apdrošināšana – 12,737 miljoni eiro, kas ir par 2% mazāk nekā gadu iepriekš (12,5% tirgus).

Arī apdrošināšanas atlīdzībās apdrošinātāji visvairāk izmaksājuši veselības apdrošināšanā – 13,482 miljonus eiro, kas ir par 8,7% vairāk nekā pirms gada (22,1% tirgus), seko KASKO apdrošināšana – 13,406 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 21,9% (22% tirgus), dzīvības apdrošināšana - 13,383 miljoni eiro, kas ir par 34,5% vairāk (21,9% tirgus), OCTA apdrošināšana - 11,399 miljoni eiro, kas ir kritums par 2,5% (18,7% tirgus), kā arī īpašuma apdrošināšana – 5,683 miljoni eiro, kas ir par 14,3% vairāk (9,3% tirgus).

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins norādīja, ka izmaksāto atlīdzību apmērs Latvijā aug straujāk par parakstītajām prēmijām, īpaši personu apdrošināšanas veidos – dzīvības, nelaimes gadījumu un ceļojumu apdrošināšanā.

«Iedzīvotāji kļuvuši zinošāki un, pieaugot labklājības līmenim, arvien lielākus līdzekļus velta tam, lai apdrošinātu sevi un savus tuviniekus neparedzamām dzīves situācijām. Acīmredzami pieaug arī iedzīvotāju izpratne par personīgo finanšu plānošanu, izvēloties uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, tostarp bērnu studijām un pensijām,» piebilda Abāšins.

Tāpat viņš atzīmēja, ka šobrīd, norisinoties intensīvām un asām diskusijām par iespējamajiem veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļiem, privātās veselības apdrošināšanas nozares dati skaidri parāda nozīmīgo brīvprātīgās veselības apdrošināšanas pienesumu kopējai veselības aprūpei valstī. «Tāpat arī jāsecina, ka valsts apmaksātie pakalpojumi sedz arvien mazāku daļu no iedzīvotāju veselības aprūpes izdevumiem,» teica Abāšins.

Dati apkopoti par piecu risku apdrošināšanas kompāniju un piecu ārvalstu risku apdrošināšanas kompāniju filiāļu, kā arī par divu dzīvības apdrošināšanas kompāniju un četru ārvalstu dzīvības apdrošināšanas kompāniju filiāļu darbību Latvijas teritorijā.


KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu