Pieaug «Getliņi EKO» sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojumu tarifs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

No ceturtdienas stājas spēkā jaunais atkritumu poligona «Getliņi» apsaimniekotāja «Getliņi EKO» sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojumu tarifs - 28,32 eiro par tonnu bez pievienotās vērtības nodokļa un dabas resursu nodokļa, kas ir vairāk nekā līdz šim spēkā esošais tarifs, pavēstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Jaunais tarifs attiecas uz tiem komersantiem un individuālajiem atkritumu piegādātājiem, kas nodod sadzīves atkritumus apglabāšanai poligonā «Getliņi», - Rīgas pilsētas un Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionu.

Pirms tarifa apstiprināšanas SPRK izvērtēja «Getliņi EKO» iesniegto informāciju un tarifa projektā iekļauto izmaksu pamatotību. Sākotnēji komersanta iesniegtais tarifa projekts sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma nodrošināšanai poligonā «Getliņi» paredzēja 30,17 eiro par tonnu. Izvērtēšanas gaitā regulators komersantam pieprasīja papildu informāciju, kā iespaidā «Getliņi EKO» iesniedza precizētu tarifu projektu, kas samazināja sākotnēji iesniegto par 1,85 eiro par tonnu.

Pēc SPRK paustā, «Getliņi EKO» jaunu tarifu projektu iesniedza tādēļ, ka kopš 2015.gada novembra poligona «Getliņi» teritorijā ir sākta nešķiroto sadzīves atkritumu sagatavošana apglabāšanai, kā to paredz Eiropas Savienības (ES) normatīvie akti. Prasībās noteikts, ka no nešķirotiem sadzīves atkritumiem pirms apglabāšanas ir jāatdala bioloģiski noārdāmie atkritumi un citi materiāli, kurus var izmantot otrreizējai pārstrādei. Lai nodrošinātu atkritumu sagatavošanu apglabāšanai, ir veiktas būtiskas investīcijas, ieviestas jaunas tehnoloģijas, mainījušās atkritumu plūsmas un to sastāvs, tādējādi būtiski ir palielinājušās kopējās izmaksas.

«Vienlaikus samazinās piemērojamais dabas resursu nodokļa maksājums, jo dabas resursu nodoklis ir jāmaksā par faktiski apglabāto atkritumu daudzumu, kas pēc jauno tehnoloģiju ieviešanas veido 36% no poligonā pieņemtā sadzīves atkritumu daudzuma. Atbilstoši komersanta sniegtajai informācijai kopējais maksājums par poligonā nodoto vienu tonnu sadzīves atkritumu kopā ar dabas resursu nodokli par apglabāšanu pieaugs apmēram par 19%,» pauda regulatorā.

Sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs ir tikai viena daļa no kopējās maksas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kuru apmaksā atkritumu radītājs. Otra daļa ir maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu, kuru nosaka pašvaldība, pamatojoties uz līgumu, kas noslēgts starp pašvaldību un sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju – sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniedzēju, kas izvēlēts likumā noteiktā kārtībā. Trešā daļa ir dabas resursu nodoklis par atkritumu apglabāšanu normatīvajos aktos noteiktajā apmērā.

«Getliņi EKO» apsaimnieko Baltijas lielāko atkritumu poligonu «Getliņi» Stopiņu novadā. Uzņēmums ir dibināts 1997.gadā, un tā pamatkapitāls ir 5,995 miljoni eiro. Kompānijas lielākais īpašnieks ir Rīgas dome.

SPRK ir neatkarīga valsts iestāde, kas izveidota un darbojas, lai enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs regulētu sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu – aizstāvētu lietotāju intereses un veicinātu sabiedrisko pakalpojumu attīstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu