Darba likumam iesniegti priekšlikumi par svešvalodu prasmēm

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Darba likumam iesniegti priekšlikumi saistībā ar svešvalodu prasmēm, ko Saeimas Sociālo un darba lietu komisija izskatīs otrdien, liecina parlamenta darba kārtība. Vairākus priekšlikumus iesniedzis NA deputāts Edvīns Šnore.

Likumā par darba devēja rīkojumiem viņš aicina ietvert, ka darba devējam nav tiesību prasīt, lai darbinieks, kas nav tulks, veicot darba pienākumus, sazinātos ar Latvijas pilsoņiem vai pastāvīgajiem iedzīvotājiem svešvalodā.

Vairāki priekšlikumi attiecas uz darba sludinājumiem.

Pašlaik likums darba sludinājumā aizliedz norādīt konkrētas svešvalodas prasmi, izņemot gadījumu, kad tā pamatoti nepieciešama darba pienākumu veikšanai.

Šnores priekšlikumi, ko otrdien apspriedīs komisija, paredz, ka darba sludinājumā aizliegts pieprasīt tādu svešvalodu zināšanas, kas nav Eiropas savienības oficiālās valodas, ja, veicot darba pienākumus, darbinieka saziņa pārsvarā ir ar Latvijas pilsoņiem vai pastāvīgajiem iedzīvotājiem.

Viņš arī rosina darba sludinājumā aizliegt norādīt konkrētas svešvalodas, kas ir Eiropas Savienības oficiālā valoda, prasmi, izņemot, kad tā pamatoti nepieciešama darbam.

Jau ziņots, ka pērn veiktā «CV-Online Latvia» aptauja liecināja, ka vairāk nekā puse jeb 57% aptaujāto uzskata, ka jaunieši bez krievu valodas zināšanām darba tirgū tiek diskriminēti. Vienlaikus 77% aptaujas dalībnieku pauda pārliecību, ka krievu valodas nezināšanu var kompensēt augsta kvalifikācija. Aptauja liecināja, ka krievu valodas zināšanas ir būtiska konkurētspējai darba tirgū, 40% pieļauj, ka valodas loma ir atšķirīga dažādās nozarēs.

Personālatlases kompānija komentēja, ka krievu valodas zināšanas kandidātiem joprojām ir būtiskas. Nereti darba devējs prasa trīs valodas - latviešu, krievu un angļu. Starptautiskos uzņēmumos īpaši svešvalodas ir arī saziņas līdzeklis ar kolēģiem.

BNS jau ziņoja, ka darba likums pašlaik ir atvērts grozījumiem saistībā darbinieka nosūtīšanu darbā uz citu ES valsti saistībā ar EK direktīvas pārņemšanu, ko Saeima lēmusi skatīt steidzamības kārtā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu