LDDK eksperts aicina atcelt neapliekamo minimumu, lai finansētu veselības aprūpi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ar nodokļiem neapliekamā minimuma atcelšana padarītu iedzīvotājus par 17 eiro mēnesī nabadzīgākus, bet nodrošinātu veselības aprūpi, notiekošajā diskusijā par krīzi veselības aprūpē viedokli pauda Latvijas darba devēju konfederācijas (LDDK) Sociālo lietu un sociālās drošības eksperts Pēteris Leiškalns.

Lai sistēma strādātu, pašlaik veselības aprūpei nepieciešami papildu 500-600 miljoni eiro gadā. Kā minimums jau nākamgad būtu nepieciešami 350-400 miljoni eiro, taču pašlaik tiek solīti aptuveni 35-40 miljoni, «kas ir daudz par maz».

Leiškalns izteica aicinājumu atcelt neapliekamo minimumu, kas padarītu visus iedzīvotājus par 17 eiro nabadzīgākus, bet dotu papildus līdzekļus veselības aprūpes sistēmai. Pēc viņa sniegtajiem aprēķiniem, tas papildus dotu 190 miljonus eiro.

Šogad neapliekamais minimums ir noteikts 75 eiro apmērā.

Diskusijas laikā par Latvijas veselības aprūpes aktuālākajām problēmām nosauca finansējuma apjomu un aprūpes nepieejamību lielai daļai sabiedrības.

Jau ziņots, ka «Ekonomistu apvienība 2010» piektdien rīko diskusiju «Krīze veselības aprūpē: obligātās veselības apdrošināšanas iespējas un riski».

Tāpat jau vēstīts, ka Veselības ministrija jūlijā nāks klajā ar vairākiem variantiem obligātai veselības apdrošināšanas sistēmai, ko plānots izmēģināt 2017.gadā, bet ieviest 2018.gadā, paredz valdības rīcības plāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu