Nākamā Eiro grupas sanāksme par Grieķiju paredzēta 9.maijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nākamā eiro zonas valstu finanšu ministru (Eiro grupas) sanāksme, lai apspriestu Grieķijas glābšanas programmu, notiks 9.maijā Briselē, ceturtdienas vakarā paziņoja Grieķijas valdība.

«Eiro grupas vadītājs Jerūns Deiselblūms ir informējis Grieķijas finanšu ministru Eiklīdu Cakalotu, ka šī sanāksme notiks 9.maijā,» teikts valdības paziņojumā.

Valdība piebilda, ka Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs ceturtdien runājis pa telefonu ar Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru un ASV finanšu ministru Džeikobu Lū.

Deiselblūma preses sekretārs mikroblogu vietnē «Twitter» apstiprināja šo Eiro grupas sarunu datumu.

Sanāksme sākotnēji bija paredzēta ceturtdien, bet šonedēļ tika atcelta domstarpību dēļ starp Atēnām un Starptautisko valūtas fondu (SVF), kas bija pieprasījis vairāk reformu no Grieķijas puses.

Sanāksmes atcelšana izraisīja Atēnu sašutumu, un Ciprs trešdien piezvanīja Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam, pieprasot eiro zonas valstu samitu, ja nenotiks progress ministru līmenī.

Šīs sarunas jau ir aizkavējušās par vairākiem mēnešiem, un Grieķija grib tās pabeigt iespējami ātri, lai varētu saņemt nākamo daļu no 86 miljardu eiro lielā starptautiskā aizdevuma pirms parāda maksājuma Eiropas Centrālajai bankai (ECB), kas Grieķijai jāveic jūlijā.

Lai atrisinātu šo strīdu, eiro zonas finanšu ministri pagājušo piektdien principā piekrita «iespējamu pasākumu» paketei, kas tiktu noteikti, ja Grieķija 2018.gadā nesasniegtu savus mērķus tēriņu jomā.

Ciprs ir sašutis par jaunajām prasībām, bet Grieķijai ir nepieciešams pabeigt starptautiskā aizdevuma pirmo pārskatīšanu, lai tā varētu veikt maksājumu ECB un sākt sarunas par parāda atvieglošanu.

Ciprs 2015.gada janvārī nāca pie varas pēc solījumiem izbeigt taupības pasākumus, bet vēlāk parakstīja vienošanos par trešo starptautisko aizdevumu Grieķijai apmaiņā pret skarbākām reformām, tostarp pensiju jomā.

Deiselblūms ceturtdien brīdināja, ka sarunas ir ātri jāpabeidz, lai izvairītos no jauna kaitējuma parādu nomāktajai Grieķijas ekonomikai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu