Par gada monētu kļuvusi «Pasaku monēta I. Pieci kaķi»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedrības aptaujā par «Latvijas gada monētu 2015» izvēlēta pērn izlaistā kolekcijas monēta «Pasaku monēta I. Pieci kaķi».

Gada monēta noskaidrota iedzīvotāju aptaujā, kurā piedalījās vairāk nekā 12 000 cilvēku, aģentūru LETA informēja Latvijas Bankā.

«Pasaku monēta I. Pieci kaķi» ir pirmā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām, šoreiz - pasakai par pieciem kaķiem, kura vēlāk iedvesmojusi literātus izmantot tās motīvus savos darbos.

Monētas grafisko dizainu veidojusi Anita Paegle un ģipša modeli - Jānis Strupulis. Monēta kalta Lietuvas kaltuvē «Lietuvos monetu kalykla».

Kolekcijas monētas aversā redzama gulta ar pieciem saldi aizmigušiem kaķiem - Muri, Ņuri, Inci, Minci un Punci. Savukārt monētas reversā attēloti šie paši kaķi ar ēdamrīkiem - bļodiņām un karotēm.

Kolekcijas monēta «Pasaku monēta I. Pieci kaķi» ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas maksimālā tirāža ir 10 000 eksemplāru.

2015.gadā tika izlaistas sešas kolekcijas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru, vēsturi un cilvēkiem, - «Ugunsdzēsībai Latvijā 150», «Rīgas pilij 500», «Rainis un Aspazija», «Melanholiskais valsis», «Pasaku monēta I. Pieci kaķi» un «Vērdiņam 500».

Kopš 2004.gada, kad Latvijas Banka sāka rīkot šo sabiedrības aptauju, par gada monētu atzītas «Laika monēta», «Barons Minhauzens», «Ciparu monēta», «Laika monēta II», «Laimes monēta», «Ūdens monēta», «Dzintara monēta», «Miglā asaro logs», Riharda Zariņa «Sudraba pieclatnieks» un «Šūpuļa monēta». Pērn par «Latvijas gada monētu 2014» tika atzīta monēta «Kurzemes baroks».

Latvijas Banka kopš 1995.gada ir izlaidusi 98 lata jubilejas un piemiņas monētas un 13 eiro kolekcijas monētas. To veidošanā piedalījušies vairāk nekā 40 Latvijas mākslinieku.

Latvijas monētas ir augstu novērtētas pasaulē - saņemtas daudzas prestižas godalgas, turklāt «Latvijas monēta» 2010.gadā kļuva par Pasaules gada monētu. Nesen saņemta vēl viena nozīmīga atzinība - 2014.gadā izlaistā «Baltijas ceļa» 25 gadu jubilejai veltītā monēta atzīta par labāko pasaulē nominācijā «Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu