LM: pērn nelaimes gadījumu un arodslimību izdevumi pārnieguši € 30 miljonus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Aizvadītā gada laikā nelaimes gadījumu un arodslimību radītie izdevumi sasnieguši vairāk nekā 30 miljonus eiro, atsaucoties uz Valsts sociālas apdrošināšanas aģentūras sniegtajiem datiem, informē Labklājības ministrija (LM).

Ceturtdien labklājības ministrs Jānis Reirs tiksies ar Valsts darba inspekcijas (VDI) direktoru Renāru Lūsi, lai pārrunu aktualitātes darba aizsardzības un darba tiesību jomā. Šodien visā pasaulē atzīmē Starptautisko darba aizsardzības dienu, pievēršot uzmanību drošai un veselībai nekaitīgai darba videi.

«Darbinieki ir vērtīgākie resursi, kas uzņēmumam nes peļņu. Savukārt darba vide ir uzņēmuma vizītkarte gan darbinieku, gan sadarbības partneru un klientu, gan visas sabiedrības priekšā. Tādēļ drošu un veselībai nekaitīgu darba apstākļu nodrošināšanai un darba vides sakārtošanai ir jābūt vienai no prioritātēm katrā uzņēmumā. Turklāt laikā, kad aktuāls ir darbaspēka novecošanās un pensionēšanās vecuma paaugstināšanas jautājums, veselīga darba vide un veselīgs darbinieks ir priekšnosacījums gan sabiedrības labklājībai, gan valsts un uzņēmuma ilgtspējai,» uzsver Reirs.

Saskaņā ar Starptautiskās darba organizācijas (SDO) datiem pasaulē ikkatras 15 sekundes viens darbinieks mirst nelaimes gadījumā darbā vai no arodslimības. Savukārt Latvijā 2015. gadā ikkatrās 5 stundās viens nodarbinātais cieta nelaimes gadījumā darbā. Tāpat SDO dati liecina, ka nelaimes gadījumi darbā rada lielus zaudējumus. Proti, tie veido 4% no vispasaules (globālā) iekšzemes kopprodukta.

Savukārt VDI direktors Renārs Lūsis, kurš šajā dienā plāno piedalīties valsts un pašvaldību iestāžu preventīvajās pārbaudēs, norāda, ka valsts pārvaldes iestādēm ir jābūt paraugam privātajam sektoram. «Ir jāparāda, ka mēs paši rūpējamies par saviem darbiniekiem atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Ceru, ka šī preventīvā pārbaude būs papildu motivācija iestādēm objektīvāk un kritiskāk paskatīties uz savu darba vidi, tāpēc došos līdzi saviem inspektoriem kādā no pārbaudēm,» pauž Lūsis.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka VDI no ceturtdienas uzsāks preventīvas valsts un pašvaldības iestāžu pārbaudes, pievēršot uzmanību darba vides iekšējās uzraudzības veikšanai. Pārbaužu mērķis ir samazināt pieaugošo nelaimes gadījumu skaitu, kas saistīti ar pakrišanas, paklupšanas un paslīdēšanas riskiem.

Pēc VDI rīcībā esošās informācijas, pēdējo četru gadu laikā valsts un pašvaldības iestādēs no paklupšanas, pakrišanas, paslīdēšanas cietuši 335 nodarbinātie. Lai arī aizvadītajā gadā nelaimes gadījumu skaits valsts pārvaldes un pašvaldības iestādēs samazinājās, tomēr jāuzsver, ka būtiski pieauga tieši smago nelaimes gadījumu skaits, un to var uzskatīt par negatīvu tendenci.

Iepriekš šādas tematiskās pārbaudes valsts un pašvaldību iestādēs nav veiktas. Vienas dienas akcija tika īstenota 2010.gadā, tāpēc šogad pārbaudēs inspektori pārliecināsies, vai darba aizsardzības sistēma darbojas efektīvi. VDI aicina izmantot e-pakalpojumus gan administratīvo dokumentu saņemšanai, gan ziņošanai par novērstajiem pārkāpumiem, tādējādi padarot šo procesu ātrāku un ērtāku.

Lai pēc iespējas efektīvāk novērstu iespējamos trūkumus darba aizsardzībā, pārbaužu laikā VDI inspektori ne tikai pārbaudīs darba vietas un darba aizsardzības dokumentus, bet arī sniegs padomus, kā uzlabot darba vidi un novērst nelaimes gadījumu riskus valsts un pašvaldības iestādēs strādājošajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu