Latvijas iedzīvotāji pērn mazāk devās braucienos uz ārvalstīm un arī pa Latviju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas iedzīvotāji pagājušajā gadā mazāk nekā 2014.gadā devās braucienos uz ārvalstīm un arī braucienos pa Latviju, teikts Centrālās statistikas pārvaldes publiskotajā informatīvajā apskatā «Tūrisma statistikas aktualitātes».

Tostarp 2015.gadā Latvijas iedzīvotāji devās 477,5 tūkstošos vienas dienas braucienos uz ārvalstīm, kas ir par 1,4% mazāk nekā iepriekšējā gadā, kā arī 1,24 miljonos braucienu ar nakšņošanu uz ārvalstīm, kas ir samazinājums par 8,8%.

Pēc statistikas pārvaldes datiem, Latvijas iedzīvotāji 2015.gadā visbiežāk izvēlējušies nakšņot viesnīcās vai tām pielīdzinātās naktsmītnēs, apmeklējot Turciju, Franciju, Itāliju, Spāniju, Igauniju un Lietuvu, savukārt pie radiem un draugiem visbiežāk nakšņojuši Baltkrievijā (79%), Apvienotajā Karalistē (76%), Krievijā (60%) un Norvēģijā (54%).

Vairākdienu braucienu laikā visvairāk ilglietojamas un vērtīgas preces (piemēram, datori, fotoaparāti, kažoki, dārglietas, mākslas darbi u.tml.) pērn iegādātas Itālijā un Krievijā, bet 2014.gadā - Grieķijā, Itālijā un Baltkrievijā.

Tāpat statistikas pārvaldes dati liecina, ka pilsēta kā atpūtas braucienu galamērķis uz ārvalstīm pagājušajā gadā minēts 55% braucienu. Seko jūras, okeāna piekraste (17,5%), kuru visbiežāk Latvijas iedzīvotāji brauca baudīt Bulgārijā, Turcijā, Spānijā, Kiprā un Marokā, bet kalni kā galamērķis norādīts Austrijai, Itālijai, Norvēģijai, Slovākijai un Gruzijai.

Latvijas iedzīvotāji pagājušajā gadā devās arī 7,72 miljonos vienas dienas braucienos pa Latviju, kas ir par 5,4% mazāk nekā 2014.gadā, kā arī 2,97 miljonos braucienu pa valsti ar nakšņošanu, kas ir par 8,8% mazāk.

Vienas dienas atpūtas un personiskajos braucienos pa valsti Latvijas iedzīvotāji visbiežāk devās atvaļinājuma laikā - jūlijā un augustā, savukārt visvairāk vienas dienas darījumu braucienos Latvijas iedzīvotāji devās jūlijā un decembrī.

Izvēloties atpūtas braucieniem galamērķi Latvijā 2014.gadā un 2015.gadā kā noteicošais faktors (42,5%) minēti «lauki» (daba, ezeri, upes u.c.), kamēr 2013.gadā - «pilsēta». Par iecienītākajiem galamērķiem ar faktoru «lauki» pērn iedzīvotāji minējuši Ērgļu, Limbažu, Grobiņas, Gulbenes un Ventspils novadu.

Savukārt pilsēta kā noteicošais faktors brauciena galamērķa izvēlei pērn minēta 38% braucienu un populārākie galamērķi bija Rīga, Ventspils, Daugavpils, Liepāja, Jelgava, Rēzekne, kā arī Alūksnes, Siguldas un Saulkrastu novads, bet trešais svarīgākais faktors bija «jūras piekraste» (12,8%), kur visbiežāk ir nosaukta Jūrmala un Saulkrastu vai Rojas novads.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu