Uz $20 banknotes būs afroamerikānietes Herietas Tabmenas portrets

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters

Uz 20 ASV dolāru banknotes būs redzams 19.gadsimta abolicionistes (cīnītājas par verdzības atcelšanu) afroamerikānietes Herietas Tabmenas portrets, trešdien paziņoja ASV finanšu ministrs Džeikobs Lū.

Tabmena, kas bija piedzimusi verdzībā, kļūs par pirmo afroamerikāni uz ASV papīra naudas zīmēm. Viņa arī kļūs par pirmo sievieti, kas 100 gadu laikā izpelnījusies godu tikt attēlotai uz ASV valūtas.

20 dolāru banknote tiks pārveidota, lai tās aversā (priekšpusē) būtu Tabmenas portrets. Tas nomainīs ASV septītā prezidenta vergtura Endrū Džeksona portretu, kas turpmāk atradīsies šīs banknotes reversā (aizmugurē).

20 dolāru banknotes reversā, kur pašlaik ir Baltā nama attēls, turpmāk būs redzams Baltais nams un Endrū Džeksons.

Lū pievērsās arī 10 dolāru banknotes jaunajam izskatam. Viņa sākotnējais plāns nomainīt uz šīs banknotes esošo ASV pirmā finanšu ministra Aleksandra Hamiltona portretu pret kādas sievietes portretu bija izpelnījies negatīvu reakciju.

Lū paziņoja, ka Hamiltona portrets arī turpmāk būs 10 dolāru banknotes aversā. Banknotes reverss, kurā redzama Finanšu ministrijas ēka, tiks mainīts, lai pieminētu 1913.gada sufražistu (cīnītāju par sieviešu balsstiesībām) gājienu, kas beidzās uz šīs ēkas kāpnēm. Reversā būs arī parādītas sufražistu līderes Lukrīšija Mota, Sodžēnera Trūta, Sjūzena Entonija, Elizabete Kedija Stentone un Elisa Pola.

Tiks mainīta arī piecu dolāru banknote. Linkolna memoriāla attēls tās reversā tiks pārveidots, lai godinātu «notikumus pie Linkolna memoriāla, kuri palīdzēja veidot mūsu vēsturi un mūsu demokrātiju», sacīja ASV finanšu ministrs.

Jaunajā attēlā uz piecu dolāru banknotes būs redzams Mārtins Luters Kings, kurš 1963.gadā uz memoriāla kāpnēm teica slaveno runu «Man ir sapnis» («I have a dream»), kā arī Meriana Andersone un Elinora Rūzvelta. Afroamerikāņu operdziedone Andersone 1939.gadā sarīkoja koncertu pie Linkolna memoriāla pēc tam, kad viņai rasu segregācijas dēļ bija liegts dziedāt Konstitūcijas zālē, un šo koncertu saskaņoja Rūzvelta.

Interneta grupa «Women on 20s» (Sievietes divdesmitajos) atzinīgi novērtēja Lū atbildi uz šīs grupas kampaņu, kuras mērķis bija panākt Endrū Džeksona nomaiņu ar sievieti uz 20 dolāru banknotes. Grupa tomēr paziņoja, ka nebūs apmierināta, kamēr Lū neapņemsies panākt, lai jaunā 20 dolāru naudaszīme tiktu emitēta vienlaikus ar pārveidoto 10 dolāru banknoti 2020.gadā.

Lū solīja paātrināt visu triju jauno banknošu dizaina izstrādi, lai tā tiktu pabeigta līdz 2020.gadam. 2020.gadā apritēs 100 gadi, kopš tika pieņemts ASV konstitūcijas 19. labojums, kas piešķīra sievietēm balsstiesības. Viņš sacīja, ka pēc tam jaunās banknotes tiks laistas apgrozībā iespējami ātri, gan ņemot vērā nepieciešamību iestrādāt tajās pazīmes pret viltošanu.

Līdz šim pēdējā sieviete uz ASV papīra naudas zīmēm bija Marta Vašingtone, kas no 1891. līdz 1896.gadam tika attēlota uz viena sudraba dolāra sertifikāta. No 1865. līdz 1869. gadam ASV papīrnaudu rotāja arī indiānietes Pokahontas attēls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu