Vācijā pirmoreiz izkalta €5 monēta

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Vācijā ir pirmoreiz izkalta monēta ar nominālvērtību 5 eiro, kas ir jauna kolekciju monēta, bet ir izmantojama arī kā maksāšanas līdzeklis tikai Vācijā, ziņo radiostacija «Deutsche Welle».

Jauno monētu, kuras temats ir «Zilā planēta Zeme», jau no 14.aprīļa var iegādāties Federālās bankas filiālēs un citās kredītiestādēs, informēja Finanšu ministrija.

Vācijā un pārējās eiro zonas valstīs turpinās pastāvēt 5 eiro banknote kā maksāšanas līdzeklis, bet 5 eiro monēta kā maksāšanas līdzeklis ir izmantojama tikai Vācijā, paziņoja Finanšu ministrija.

Jaunā kolekciju monēta ir izgatavota ar inovatīvas tehnoloģijas palīdzību – tajā ir iestrādāts gaismas caurlaidīgs zils polimēru gredzens, kurš atdala iekšējo metālisko loku no ārējā. Iespējams, nākotnē šo tehnoloģiju sāks izmantot arī citu monētu izgatavošanā, lai efektīvāk cīnītos pret monētu viltošanu.

«Mēs paredzam, ka, pateicoties augsti tehnoloģiskai izgatavošanai, neparastai ārienei un relatīvi mazai nominālvērtībai, pieaugs interese arī par šo monētu un numismātiku citās iedzīvotāju grupās, sevišķi jauniešu vidū,» teikts Finanšu ministrijas paziņojumā.

Tiek plānots emitēt 2,25 miljonus 5 eiro monētu. 250 tūkstošus no tām, kas izgatavotas īpašā tehnikā, jau ir izpirkuši kolekcionāri. Savukārt pērn tika emitēti 600 miljoni 5 eiro banknošu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu