Aizvadītā ziemas sezona nav izcēlusies ar īpašu tūristu aktivitāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Aizvadītā ziemas sezona lauku tūrismā nav izcēlusies ar īpaši lielu aktivitāti, pastāstīja biedrības «Lauku ceļotājs» prezidente Asnāte Ziemele. Kā iemeslu tam Ziemele norādīja ziemai raksturīgo laikapstākļu trūkumu.

Galvenās tendences, kuras šosezon lauku tūrismā tika novērotas, ir Krievijas tūristu plūsmas samazināšanās. Arī tūristi no ārvalstīm īpaši neizvēlās pavadīt savas ziemas brīvdienas Latvijas laukos, jo šim mērķim tiek dota priekšroka, piemēram, Skandināvijas valstīm, kuras specializējas ziemas tūrismā. Kā skaidro Ziemele, tad tur laikapstākļi lielākoties ir nemainīgi – ir pietiekami liela sniega sega, lai nodarbotos ar gadalaikam raksturīgajām aktivitātēm, kā arī infrastruktūra ir krietni attīstītāka.

Vairāk lauku tūrisma piedāvātas iespējas Latvijā izmantojuši paši iedzīvotāji.

Arī lauku māju saimnieki ir sākuši veikt nepieciešamos aprēķinus, lai spētu optimāli izdzīvot ziemas sezonā, kad tūristu aktivitāte ir krietni mazāka. Ziemele norādīja, ka tie izvēlās neizīrēt naktsmītnes, ja nav vērojama īpaši liela tūristu plūsma, jo pastāv iespēja, ka to uzturēšanas izmaksas var pārsniegt to radītos ieņēmumus.

Kā vienu no problēmām tūrisma jomā Ziemele izcēla dabas objektu komercializācijas trūkumu un attiecīgās infrastruktūras nepilnības. Savukārt privātie apskates objekti var saskarties ar to uzturēšanai nepieciešamo resursu deficītu.

Ziemele norādīja, ka lielākoties Latvijā tūristi izvēlās paši apskatīt dabas un tūrisma objektus, jo bīstamība ir diezgan zema un to sasniedzamība ir vienkārša. Tam ir tikai nepieciešama attiecīgā informācija, kura nav pietiekami vispusīga.

Pēc viņas teiktā, lai attīstītu iepriekšminētos tūrisma aspektus, ir nepieciešams lielāks valsts plānojums, kā arī teritorijas stratēģiju izstrāde un fondu piesaiste. Būtu nepieciešams arī vērst īpašu uzmanību tūrisma attīstībai pavasara un rudens sezonās, jo to laikā Latvijas daba ir īpaši skaista un interesanta, kurai raksturīgi saistoši apskates objekti un tā būtu lielisks fons dažādām tūrisma aktivitātēm, stāstīja «Lauku ceļotājs» vadītāja.

«Lauku ceļotājs» ir vecākā un spēcīgākā lauku tūrisma organizācija Latvijā, dibināta 1993. gadā. Biedrības mērķis ir lauku tūrisma attīstība Latvijā kopējā lauku ekonomikas kontekstā, sadarbojoties ar lauksaimniecības, pašvaldību, dabas aizsardzības un citām nozarēm. «Lauku ceļotājs» pārstāv savu biedru intereses, iesaistās uzņēmējiem labvēlīgas politikas veidošanā, kalpo kā profesionālas informācijas forums un mārketinga platforma. «Lauku ceļotāja» biedri ir lauku tūrisma, lauksaimniecības, amatniecības uzņēmēji, pašvaldības, valsts iestāžu un organizāciju struktūrvienības visos Latvijas novados.

BNS, +371 67088614, eko_zinas@bns.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu