Latvijā apgrozībā esošo viena eiro monētu ar Mildas attēlu īpatsvars sarucis līdz 72%

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijā apgrozībā esošo viena eiro monētu ar tautu meitas jeb tautā sauktās Mildas attēlu īpatsvars samazinājies līdz 72%, pastāstīja bankas «Citadele» ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.

«Aizvien samazinās apgrozībā esošo eiro monētu ar Mildas attēlu skaits - vairāk nekā divus gadus pēc eiro ieviešanas Latvijā to īpatsvars sarucis līdz 72% no kopējā viena eiro monētu skaita,» sacīja Ābelniece.

Viņa informēja, ka visvairāk ārvalstu eiro monētas Latvijā ieplūdušas no kaimiņvalsts Lietuvas un arī no Vācijas, katra no tām veido 7% no kopējā pārbaudītā viena eiro monētu skaita. Spānijas viena eiro monētu īpatsvars sasniedz 4%, bet Itālijas un Somijas attiecīgi - 3% un 2%. Savukārt Igaunijas viena eiro monētu īpatsvars Latvijā samazinājies līdz nepilnam procentam un ir mazāks par Francijas un Austrijas monētu īpatsvaru Latvijā.

«Pērnā gada jūlijā Mildas attēls rotāja 84% Latvijā apgrozībā esošo viena eiro monētu, bet līdz pagājušā gada septembrim to skaits bija sarucis līdz 74%. Savukārt šogad marta sākumā viena eiro monētas ar Mildas attēlu veido vien 72% no kopējā pārbaudītā apmēra. Kopš iepriekšējā monitoringa redzam, ka Lietuvas viena eiro monētu daudzums Latvijā ir vienāds ar Vācijas un desmit reizes apsteidzis Igaunijas eiro monētu īpatsvaru, par spīti tam, ka Igaunijā eiro valūta ir ilgāku laiku. Iespējamais skaidrojums situācijai varētu būt meklējams faktā, ka Igaunijā kopumā ir krietni mazāka skaidras naudas aprite, jo lielākā daļa norēķinu notiek ar maksājumu kartēm,» skaidroja bankas «Citadele» valdes loceklis Kaspars Cikmačs.

Lai noskaidrotu, kādas eiro monētas šobrīd ir apgrozībā Latvijā, bankas «Citadele» inkasācijas dienests trijās pilsētās - Liepājā, Daugavpilī un Rīgā - pārbaudījis trīs maisus ar 1000 viena eiro monētām katrā, piefiksējot valstis, kurās monētas laistas apgrozībā. Bankas «Citadele» inkasācijas dienests ir viens no lielākajiem inkasācijas pakalpojumu sniedzējiem Latvijā.

Latvija eiro ieviesa 2014.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu