Dāņi sajūsminās veikaliņā, kurā par puscenu tirgo pārtiku. Žēl, ka Latvijā tā nedrīkst!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā nesen atvērts veikals, kas izraisījis lielu pircēju interesi - tajā tirgo pārtikas produktus, kuriem tikko beidzies vai drīz beigsies derīguma termiņš. Savukārt Latvijas likumdošanā noteikts, ka nedrīkst tirgot pārtiku, kurai ir beidzies derīguma termiņš.

Portāls N-TV vēstī, ka Kopenhāgenā atvērts veikals, kurā par puscenu tirgo pārtikas produktus, kuriem tikko beidzies vai drīz beigsies derīguma termiņš.

Tajā var iegādāties pārtikas preces, kas veikaliem vairs nav derīgas. Piemēram, konservus un augļus. Tajā pārdod banānus, kas nedaudz apvītuši, nomelnējuši. Veikala īpašnieks saka, ka

daudzos veikalos nedaudz apvītušus un nomelnējušus banānus vairs neņem pretī, jo gribot tikai «perfektus banānus».

Veikalā netirgojot gaļu un tamlīdzīgus produktus. Pirms pārdošanas pārdevēji pārliecinoties, vai konkrētā prece vēl ir lietojama.

Preču cena esot ievērojami zemāka nekā lielveikalos, un pircēju netrūkstot.

Pārdotavas īpašnieki apsverot iespēju atvērt līdzīgus veikalus arī citviet Dānijā.

Latvijā šādu pārtiku nedrīkst tirgot

Savukārt Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere TVNET norādīja, ka šobrīd Latvijā saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto pārtika, kurai ir beidzies derīguma termiņš, nav derīga lietošanai uzturā. Līdz ar to šādu pārtiku tirgot nedrīkst.

Pārtikas produktu drīkst tirgot līdz tā derīguma termiņa beigām.

Ja produkta derīguma termiņš ir, piemēram, 8. marts, tad šo produktu drīkst tirgot arī 8. martā, bet 9. martā gan vairs ne.

Arī «Maxima Latvija» preses sekretārs Jānis Beseris TVNET skaidroja, ka pircēju drošībai valstī šobrīd ir stingri noteikumi, kas nosaka, kā rīkoties ar tiem produktiem, kam beidzies derīguma termiņš.

Piemēram, dzīvnieku izcelsmes produkti, kam beidzies derīguma termiņš, saskaņā ar likumdošanu tiek utilizēti pēc stingri regulētas procedūras. Šos darbus veic speciāls utilizēšanas uzņēmums. «Maxima Latvija» organizē 3. kategorijas preču novietošanu atsevišķās saldētavās, vai veikalos, kur nav iespējams novietot atsevišķu saldētavu, ir izveidotas specializētas vietas 3. kategorijas preču izvietošanai, kā to paredz Eiropas regula 1069/2009.

Tāpat «Maxima Latvija» sadarbojas ar dažādām labdarības organizācijām, kurām ziedo preces, kam derīguma termiņš nav beidzies. Piemēram, bakalejas produktus (dažādi putraimi, milti un graudaugi), kuriem ir bojāti iepakojumi, taču labs derīguma termiņš, uzņēmums nodod Ziedot.lv.

Ja precei derīguma termiņš beidzas konkrētajā dienā vai pēc 2-3 dienām, tad prece tiek pārcenota un ievietota plauktā ar atzīmi «Samazināta cena».

Šāda veida plaukti «Maxima» veikalos ir kopš pirmsākumiem, taču Beseris uzsvēra, ka šajos plauktos nav akcijas preces, bet gan preces ar samazinātu cenu, kurām derīguma termiņš vēl nav beidzies.

Daļa iedzīvotāju, kam cena ir ļoti būtisks faktors, pievērš pastiprinātu uzmanību tieši šīm precēm,

jo tā ir iespēja lētāk nopirkt konkrēto produktu, kam derīguma termiņš vēl nav beidzies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu