Latvijā pērn veikts 361 miljons maksājumu € 366 miljardu apjomā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas maksājumu sistēmā pagājušajā gadā veikts 361 miljons kredītiestāžu, elektroniskās naudas (e-naudas) iestāžu, maksājumu iestāžu, Latvijas Bankas, VAS «Latvijas Pasts» un Valsts kases klientu maksājumu. To kopapjoms bija 366 miljardi eiro - vidēji dienā viens miljons maksājumu viena miljarda eiro kopapjomā, informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Pagājušā gada pirmajā pusgadā Latvijā veikti 174 miljoni bezskaidrās naudas maksājumu 177 miljardu eiro kopapjomā, savukārt otrajā pusgadā - 187 miljoni bezskaidrās naudas maksājumu 189 miljardu eiro kopapjomā.

Pagājušā gada otrajā pusgadā valstī turpinājās plaša bezskaidrās naudas maksājumu izmantošana. Salīdzinājumā ar 2015.gada pirmo pusgadu kopējais klientu veikto maksājumu skaits pieauga par 7,5%, bet maksājumu kopapjoms - gandrīz par 7%. Bezskaidrās naudas maksājumu pieaugumu galvenokārt nodrošināja karšu maksājumi, kas bija visbiežāk lietotie maksājumi bezskaidrā naudā.

Lai nodrošinātu karšu maksājumu veikšanu un maksājumu karšu izmantošanu, 2015.gada beigās Latvijā bija izdoti 2,4 miljoni maksājumu karšu, no kurām lielākā daļa bija debetkartes. Iedzīvotājiem bija pieejams 31 000 karšu pieņemšanas vietu termināļu (POS) un 1058 bankomāti.

Latvijas Banka organizē un uztur maksājumu sistēmu infrastruktūru Latvijā, tajā skaitā divas pilnībā automatizētas maksājumu sistēmas, ar kuru palīdzību tiek nodrošināti starpbanku norēķini eiro. «TARGET2-Latvija» ir starpbanku eiro maksājumu sistēma, kas ietilpst Eiropas Vienotajā automatizētajā reālā laika bruto norēķinu sistēmā TARGET2. Latvijas Bankas elektroniskā klīringa sistēma (EKS sistēma) ir neto norēķinu sistēma, kas tiek izmantota neliela apjoma maksājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu