ES gatavojas pārtraukt lielāko daļu sankciju pret Baltkrieviju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pēc situācijas uzlabošanās cilvēktiesību jomā Eiropas Savienība (ES) pārtrauks lielāko daļu sankciju pret Baltkrieviju, tostarp prezidentam Aleksandram Lukašenko noteiktās, piektdien ziņo diplomātiskie avoti.

ES oktobrī uz četriem mēnešiem apturēja līdzekļu iesaldēšanu un ceļošanas aizliegumu 170 personām, organizācijām un uzņēmumiem pēc tam, kad Lukašenko atbrīvoja vairākus augsta ranga politieslodzītos.

Avoti aģentūrai AFP sacīja, ka ES ārlietu ministri sanāksmē pirmdien Briselē, domājams, apstiprinās šo sankciju pilnīgu pārtraukšanu.

Tikmēr četras personas, kas nebija iekļautas oktobrī izziņotajā sankciju apturēšanas sarakstā par līdzdalību «neatrisinātās pazušanās», paliks «melnajā sarakstā», ziņoja avoti.

Spēkā paliks arī Baltkrievijai noteiktais ieroču embargo.

Viens no avotiem norādīja, ka ES jāturpina uzmanīgi sekot līdzi situācijai cilvēktiesību jomā Baltkrievijā un ES neuzskata, ka tur būtu panākts nozīmīgs progress.

«Dažas dalībvalstis uzskata, ka labākais veids, kā panākt uzlabojumus, ir atcelt sankcijas, kamēr citas atbalsta dažu pasākumu saglabāšanu,» norādīja anonīmais avots.

Kāds cits avots sacīja, ka ārlietu ministri patur prātā plašāku ainu, sevišķi Baltkrievijas lomu miera sarunu organizēšanā starp Kijevu un prokrieviskajām bandām Austrumukrainā.

«Ukrainas krīzē Baltkrievijai bijusi pozitīva loma un tā izrādījusi vēlmi pietuvoties ES,» piebilda anonīmais avots. «Tas nenozīmē, ka mēs to darām aizvērtām acīm. Skaidrs, ka Baltkrievija nav paradīze zemes virsū,» viņš sacīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu