«Rosatom» varētu atsākt Baltijas AES būvdarbus Kaļiņingradas apgabalā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artyom Geodakyan/TASS/Scanpix

Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas «Rosatom» meitsabiedrība «Atomprojekt» izsludinājusi divus konkursus par Kaļiņingradas apgabalā plānotās Baltijas atomelektrostacijas (AES) teritorijas izpētes darbiem, un Lietuvas eksperti uzskata - tas varētu liecināt, ka «Rosatom» apsver iespējas atsākt apturētos spēkstacijas būvdarbus.

Portāls «Kgd.ru» vēsta, ka viens konkurss izsludināts par vides radioekoloģiskā monitoringa darbiem AES apkaimē, otrs - par būvlaukuma ģeodinamisko izpēti. Darbus paredzēts finansēt par «Rosatom» līdzekļiem.

Portāls arī atgādina - Kaļiņingradas apgabala gubernators Nikolajs Cukanovs pērn augustā atzinis, ka Baltijas AES būvdarbi nenotiek. Pēc viņa teiktā, tam esot «tikai viens vienkāršs iemesls - Eiropas Savienība negrib pirkt elektroenerģiju». Tomēr gubernators paudis pārliecību, ka AES būvdarbi atsāksies. Tikmēr Baltijas AES direktors Vitālijs Trutņovs iepriekš izteicies, ka direkcija ir gatava apturētos būvdarbus atsākt jebkurā laikā.

Kā uzskata Lietuvas enerģētikas ministrs Roks Masjulis, pagaidām ir pāragri minēti, ko «Rosatom» grib panākt. Viņš pieļāvis, ka tas varētu būt saistīts ar Lietuvas pēdējā laikā pausto stingro nostāju jautājumā par Baltkrievijā topošo Ostrovecas AES, tomēr aicinājis «nogaidīt un paskatīties».

Tikmēr viņa priekštecis ministra amatā Arvīds Sekmoks ziņu aģentūrai BNS sacījis, ka šos izpētes darbus var uztvert kā «zondēšanu, lai pārbaudītu, vai būvniecību varētu atsākt». «Galīgo lēmumu, vai tas tiks turpināts, būtu jāpieņem Krievijas centrālajai vadībai. Tas ir signāls, ka Baltijas AES varētu tikt celta,» viņš norādījis, atgādinot, ka Kaļiņingradai elektroenerģija būtu vajadzīga vienīgi eksportēšanas nolūkam un daļu no tās varētu tikt mēģināts novirzīt uz Baltijas valstīm.

Jau ziņots, Masjulis pagājušā gada nogalē vēstulē Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas kolēģiem aicināja kaimiņvalstis neiepirkt elektroenerģiju no topošajām atomelektrostacijām Baltkrievijā un Krievijas Kaļiņingradas apgabalā, jo tā tiktu ražota, pārkāpjot starptautiskās normas par kodoldrošību, vides aizsardzību un starpvalstu ietekmes uz vidi novērtējumu. Viņš arī norādīja, ka šie projekti «rada negodīgu konkurenci elektroenerģijas ražošanā», un aicināja šo jautājumu nekavējoties un detalizēti ir apspriest vispirms reģionālajā, bet pēc tam Eiropas Savienībā (ES) līmenī.

Baltkrievijas Ostrovecas AES būvdarbu ģenerāluzņēmēja ir «Rosatom» meitassabiedrība «Atomstrojeksport». Minska paziņojusi, ka pirmais šīs spēkstacijas reaktors varētu sākt darboties 2018.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu