Polijā tūkstošiem mazo veikaliņu īpašnieku protestē pret valdības plānoto nodokli

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Aptuveni 3000 Polijas pārtikas preču tirgotāju ceturtdien sapulcējušies pie Polijas parlamenta, lai protestētu pret valdības iecerēto apgrozījuma nodokli, kas mazos pašmāju tirgotājus nostādītu uz viena sliekšņa ar ārvalstu lielveikalu ķēdēm.

Protestētāju plakāti vēstīja, ka «valdība dur mugurā tradicionālajiem poļu mazumtirgotājiem» un «šīs ir poļu mazumtirgotāju beigas».

Tirgotāji uzskata, ka valdības plānotais nodoklis, kas parasti vienkārši tiek dēvēts par lielveikalu nodokli, mazajiem pārtikas preču veikaliem draud ar bankrotu.

«Ja šis nodoklis stāsies spēkā, tā mums būs katastrofa, mūsu veikali bankrotēs,» norādīja kāda pārdevēja, kura bija mērojusi 500 kilometrus garo ceļu no Žagaņas, lai piedalītos protestos.

«Lielveikali noturēsies, bet ne mūsu mazie veikali,» norādīja pārdevēja, piebilstot, ka ar šo nodokli valdība acīmredzot meklē līdzekļus solītā bērnu pabalsta palielināšanai.

Valdība plāno piemērot 1,3% nodokļa likmi mazumtirgotājiem, kuru gada ienākumi pārsniedz 300 miljonus zlotu (67 miljonus), bet tirgotājiem ar mazākiem ienākumiem - 0,7% likmi.

Nedēļas nogalēs un brīvdienās ietirgoto plānots aplikt ar 1,9% likmi, kas sevišķi satrauc mazumtirgotājus, kuri visvairāk nopelna tieši sestdienās.

Polijas Finanšu ministrija cer 2016.gadā ar šo nodokli iekasēt aptuveni divus miljardus zlotu (450 miljonus eiro).

«Viņi attiecas pret ārvalstu lielveikalu ķēdēm tāpat kā pret mazajiem 100 kvadrātmetru veikaliem,» norādīja kāda neliela veikaliņa īpašnieks, kurš algo astoņus cilvēkus.

«Ja valdība nemainīs savus plānus, man būs jāslēdz veikals,» viņš piebilda.

Pēc sarunām ar protestētājiem valdības pārstāvji apsolīja pārdomāt savus plānus, lai pasargātu mazos tirgotājus, vēstīja ziņu aģentūra PAP.

Polijas konservatīvā partija «Likums un taisnīgums» (PiS), kas oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās izcīnīja absolūto vairākumu, ir solījusi aplikt ar nodokļiem starptautiskās lielveikalu ķēdes un samazināt nodokļus mazajiem un vidēja lieluma uzņēmumiem.

Partija arī solījusi samazināt pensionēšanās vecumu, palielināt pabalstus ģimenēm un ieviest banku nodokli.

Tomēr šie plāni izpelnījušies asu kritiku un analītiķi bažījas, ka tie var destabilizēt finanses un banku sektoru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu