Lietuva varētu samazināt PVN pārtikai, lai iegrožotu gaļas ievešanu no Polijas

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lietuvai būtu jāsper ekonomiski soļi, lai apturētu Polijas gaļas ievešanu valstī gan legālā, gan kontrabandas ceļā, un viens no ierosinājumiem varētu būt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana svarīgākajām pārtikas precēm līdz 5%, kā tas ir kaimiņvalstī, ceturtdien paziņojis Valsts pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Jons Miļus.

Dienesta pārstāvji gatavojas tikties ar ražotājiem un izstrādāt priekšlikumus, kas tiks iesniegti premjerministram Aļģirdam Butkevičam.

«Premjers sola saaicināt kopā dienestus un kaut kādā veidā ierobežot to, ka lietuvieši Polijā masveidā pērk gaļu, tostarp vistas gaļu, un piena produktus,» Miļus sacījis ziņu aģentūrai BNS. Pēc viņa teiktā, kontrabandas gadījumi nāk atklātībā teju ik dienas, bet ekonomisku iemeslu dēļ šo plūsmu nav iespējams apturēt.

«Pēdējo divu gadu laikā esam atklājuši vairāk nekā 20 nelegālu cehu. Gaļa tiek ievesta lielos daudzumos, un ir skaidrs, ka ar policejiskiem līdzekļiem vien palīdzēt nevarēs, jādomā arī par ekonomiskiem soļiem. Šobrīd eiro atbilst aptuveni 4,5 zlotiem, svaigai gaļai un visām svarīgākajām precēm Polijā noteikta 5% PVN likme, bet mums - 21%,» viņš piebildis.

Kā pastāstījis Valsts pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs, nedēļas laikā vien no Polijas uz Kauņas noliktavu oficiāli tiek atvests aptuveni 300 tonnu putnu gaļas. Turklāt diezgan daudzi lopu audzētāji noskaņoti Polijā pirkt arī kaušanas pakalpojumus.

«Mums ir aptuveni 700 000 cūku. Gada laikā apmēram 300 000 cūku tiek nokauts Polijā. No pierobežas rajoniem gandrīz visi mājputni tiek vesti kaut uz Poliju. Iet zudumā gan darbvietas, gan nodokļi,» viņš secinājis.

Kā uzskata Miļus, Lietuvā jāievieš pastāvīga sistēma, kas palīdzētu iegrožot kontrabandas gaļas plūsmu.

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki ik gadus neļauj iztirgot vidēji apmēram 2000 tonnu nedrošu un nekvalitatīvu pārtikas preču.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu