Regulators: Kopējā obligātā iepirkuma komponente arī šogad no 1.aprīļa paliks nemainīga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kopējā vērtība no šā gada 1.aprīļa saglabāsies pašreizējā apmērā un būs 0,02679 eiro par kilovatstundu (kWh), informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvji.

Samazinās OIK, ko veido obligātais iepirkums no koģenerācijas stacijām, savukārt pieaug OIK, ko veido obligātais iepirkums no elektroenerģijas ražotājiem, kas izmanto atjaunojamos energoresursus.

OIK, ko veido obligātais iepirkums no koģenerācijas stacijām, no 1. aprīļa būs 0,01625 eiro par kWh, kas ir mazāka nekā gadu iepriekš (0,01671 EUR/kWh), jo 2015.gadā par 11% salīdzinājumā ar 2014.gadu ir samazinājusies elektroenerģijas iepirkuma cena no koģenerācijas stacijām, savukārt koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjoms ir pieaudzis par 5%.

OIK, ko veido obligātais iepirkums no elektroenerģijas ražotājiem, kas izmanto atjaunojamos energoresursus, no 1.aprīļa veido 0,01054 eiro par kWh, kas ir lielāka nekā gadu iepriekš (0,01008 EUR/kWh), jo 2015.gadā elektroenerģijas iepirkuma cenas samazinājums šiem ražotājiem ir bijis 6%, savukārt saražotās elektroenerģijas apjoms ir pieaudzis par 16%.

Kā ziņots, 2015.gada 1.janvārī Latvijā elektroenerģijas tirgus tika pilnībā atvērts, tādējādi spēkā esošo OIK komponenti maksā ikviens elektroenerģijas lietotājs.

OIK pieauguma ierobežošanas mehānisms, ko finansē no subsidētās elektroenerģijas nodokļa ieņēmumiem un AS «Latvenergo» dividendēm, ir nodrošinājis, ka OIK jau trešo gadu nav pieaugusi.

No 2016.gada 1.aprīļa līdz 2017.gada 31.martam valsts mērķdotācijās OIK pieauguma ierobežošanai izmaksās 78,9 miljonus eiro, no kuriem aptuveni 70% tiek rasti no «Latvenergo» koncerna subsidētās elektroenerģijas nodokļa ieņēmumu un dividenžu veidā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu