Gāzes piegāžu drošībai EK plāno 14 enerģētikas projektus, tostarp Baltijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALEXANDER ZOBIN / AFP

Eiropas Komisija (EK) plāno īstenot 14 enerģētikas projektus, tostarp sešus Baltijas valstīs un Dienvidaustrumeiropā, lai nodrošinātos pret dabasgāzes piegāžu pārtraukumiem, vienlaikus, kā norādījusi Vācijas raidsabiedrība «Deutsche Welle», tie ļaus pastiprināt Eiropas Savienības (ES) neatkarību no Krievijas gāzes.

Lai sasniegtu šo mērķi, jau esošā gāzes transportēšanas infrastruktūra tiks papildināta ar vairākiem jauniem gāzesvadiem, paziņoja ES enerģētikas komisārs Migels Ariass Kanjete.

Cita starpā plānots īstenot sešus projektus Baltijas un Dienvidaustrumeiropas valstīs, jo šie reģioni ir visvairāk atkarīgi no Krievijas gāzes piegādēm. Tā rezultātā Latvija, Lietuva, Igaunija un Somija tiks savienotas ar visas Eiropas gāzes transporta tīklu. Ungārijā plānots uzbūvēt gāzesvadu no Horvātijas, bet Bulgārija un Rumānija sāks saņemt gāzi no Grieķijas. Vēl divi projekti plānoti, lai uzlabotu gāzes transportēšanu starp Spāniju, Portugāli un Franciju.

Tādi EK plāni ir daļa no sašķidrinātās dabasgāzes piegāžu, transportēšanas un glabāšanas stratēģijas, kas ietilpst Eiropas energoapgādes drošības koncepcijā. Tas nozīmē, ka ES deviņām valstīm piedāvās kļūt par «enerģētikas reģioniem», kuri enerģētikas krīzes gadījumā varēs sniegt nepieciešamo palīdzību kaimiņvalstīm blokā.

Pašlaik trešo daļu no ES gāzes vajadzībām nodrošina piegādes no Krievijas. 2006.un 2009.gadā gāzes piegāžu no Krievijas pārrāvuma dēļ vairākās Eiropas valstīs radās problēmas nepietiekamu kurināmā krājumu dēļ.

EK plāns ir jāapstiprina ES dalībvalstīs un Eiropas Parlamentā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu