EM: šogad Latvijas preču eksports augs mēreni

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šogad Latvijas preču eksports augs mēreni, norādīja Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākais eksperts Edmunds Gergelevičs.

«Sagaidāms, ka 2016.gadā eksports Latvijā augs mēreni un tā svārstības būs atbilstošas sezonalitātei,» sacīja Gergelevičs.

Viņš norādīja, ka preču eksports Latvijā decembrī bija par 0,4% mazāks nekā pirms gada. Pozitīvi eksportu ietekmēja galvenokārt lauksaimniecības un pārtikas preču grupas eksporta pieaugums (lielākoties graudaugu produkti). Pieauga arī transportlīdzekļu, metālu un to izstrādājumu, kā arī koksnes un tās izstrādājumu eksports. Tajā pašā laikā decembrī saruka mehānismu, ierīču un elektroiekārtu un vieglās rūpniecības preču eksports. Naftas cenu samazinājuma dēļ samazinājās arī minerālo produktu eksports.

Pērn decembrī salīdzinājumā ar 2014.gada decembri eksports uz trešajām valstīm (izņemot Eiropas Savienību (ES) un NVS valstis) pieauga par 47%. Galvenokārt to veicināja straujš graudaugu eksporta pieaugums (uz Saūda Arābiju, Turciju un Indonēziju decembrī tika eksportēti 90% no kopējā graudaugu apmēra). Uz NVS valstīm šajā laika posmā eksports samazinājās par 14,2%, kas skaidrojams ar pašreizējo situāciju Krievijas ekonomikā, kā arī Krievijas noteiktajām importa sankcijām. Savukārt uz ES valstīm eksports saruka par 5,4%.

Tāpat Gergelevičs atzīmēja, ka decembrī preču imports gada laikā samazinājās par 10,7%. Lielākoties to ietekmēja minerālo produktu, mehānismu, ierīču un elektroiekārtu, kā arī transportlīdzekļu importa samazinājumi. Savukārt pieauga lauksaimniecības un pārtikas preču, kā arī koksnes un tās izstrādājumu imports.

EM pārstāvis arī minēja, ka 2015.gadā kopumā eksportā būtiskākais pieaugums bija vērojams mehānismu, ierīču un elektroiekārtu eksporta grupā. Uz lielāko Latvijas eksporta tirgu – ES valstīm - eksports šajā laikā pieauga par 1,9%, savukārt uz NVS valstīm - samazinājās par 19,8%. Uz pārējām valstīm eksports pieauga par 22,4%.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 2015.gadā Latvija eksportēja preces 10,371 miljarda eiro apmērā, kas ir par 1,2% vairāk nekā 2014.gadā, bet importēja - par 12,489 miljardiem eiro, kas ir kritums par 1,3%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu