Neatbalsta atšķirīgus ierobežojumus e-cigaretēm ar vai bez nikotīna

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saeimas Sociālo un darba lietu Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti otrdien neatbalstīja atšķirīgu ierobežojumu piemērošanu elektroniskajām cigaretēm, kas satur nikotīnu un tām, kurās nav nikotīna saturoša šķidruma.

Beztabakas nozares asociācija uzskatīja, ka tas būtu jānošķir, un regulējums nevar būt vienāds, līdz ar to uz cigaretēm neattiektos, iespējams, tik stingri ierobežojumi. Asociācijas iesniegtais alternatīvais projekts tika noraidīts.

Veselības ministrijas (VM) virzīto regulējumu, kas balstās uz Pasaules veselības organizācijas ieteikumiem e-cigaretes nešķirot, atbalstīja pieci deputāti, bet divi bija pret. Apakškomisijā tika uzsvērts, ka lielākā problēma ir tā, ka nav zināms e-cigaretes šķidruma sastāvs pilnībā, bet tikai pamatvielas.

«Esam rosinājuši uz visām elektroniskajām ierīcēm attiecināt tirdzniecības ierobežojumus kā uz tabakas ierobežojumiem,» informēja VM pārstāvji.

Saeima likumprojektu «Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums» 21.janvārī pieņēma pirmajā lasījumā. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš uz otro lasījumu ir noslēdzies, un komisija projektu gatavos izskatīšanai otrajā lasījumā. Valdības lūgums izskatīt projektu steidzamības kārtā netika atbalstīts.

Izmaiņas nepieciešamas, lai pārņemtu Eiropas Savienības tabakas direktīvu, kas cita starpā paredz jaunas prasības cigarešu iepakojumam.

Direktīva nosaka arī prasības elektroniskajām cigaretēm, kas satur nikotīnu. Savukārt beznikotīna e-cigaretes netiek regulētas, un tā ir dalībvalstu izvēle, kādus ierobežojumus uz to attiecināt.

Likumprojekts arī paredz aizliegt e-cigaretes tirgot internetā, par ko apakškomisijā prognozēja vēl lielas diskusijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu